Για την ΕΦEΕ

Κατηγορία: 

Τι είναι η ΕΦΕΕ;

14 ολόκληρα χρόνια από την τελευταία εκλογή του Κεντρικού Συμβουλίου τής ΕΦΕΕ συμπληρώνουμε εφέτος. Δεν είναι διόλου παράδοξο, ειδικά για τις νεότερες γενιές, που «ΕΦΕΕ» ακούνε και «ΕΦΕΕ» δεν βλέπουν, ο όρος να παρουσιάζεται σκοτεινός έως και άγνωστος. Σε κάθε περίπτωση, υπενθυμίσουμε εδώ ότι το αρκτικόλεξο αντιστοιχεί στην Εθνική Φοιτητική Ένωση Ελλάδος, το τριτοβάθμιο εκείνο όργανο των φοιτητών που συγκροτείται με τη συμμετοχή όλων των ΑΕΙ της χώρας.
Η ΕΦΕΕ διοικείται από 21μελές Κεντρικό Συμβούλιο, το οποίο εκλέγεται από το Πανσπουδαστικό Συνέδριο.

Υπάρχει σήμερα ΕΦΕΕ;

Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει. Αν προτιμάτε, υπάρχει μόνο «στα χαρτιά». Η τελευταία φορά που οι εκπρόσωποι των Φοιτητικών Συλλόγων συγκεντρώθηκαν σε Πανσπουδαστικό Συνέδριο και με την ψήφο τους συγκρότησαν το κεντρικό συμβούλιο της ΕΦΕΕ ήταν το σωτήριον έτος…1995 (!). Έκτοτε οι κυρίαρχες φοιτητικές παρατάξεις δεν έχουν «κατορθώσει» να ολοκληρώσουν με επιτυχία τις εργασίες ενός Συνεδρίου, και συνεπώς δεν έχουν εκλέξει καινούργιο Συμβούλιο της ΕΦΕΕ.

 

Οι διάφορες φοιτητικές παρατάξεις θυμούνται το «απερχόμενο Κεντρικό Συμβούλιο» (που ..απέρχεται εδώ και μια δωδεκαετία!) κάθε φορά που θέλουν να ορίσουν ημερομηνία εκλογών ή να συμφωνήσουν, π.χ., για ζητήματα εορτασμού του Πολυτεχνείου, οπότε τους είναι αναγκαία μια κοινή απόφαση.

Γιατί δεν υπάρχει ΕΦΕΕ;

Η απλή λογική, και ακόμη περισσότερο η πράξη, διδάσκουν ότι, απλούστατα, οι κυρίαρχες φοιτητικές παρατάξεις δεν θέλουν να υπάρχει ΕΦΕΕ. Αν τυχόν ήθελαν, θα τη συγκροτούσαν. Ασχέτως με όσα δηλώνουν, δεν επιθυμούν την ύπαρξη της ΕΦΕΕ και το συντονισμό μέσω του οργάνου αυτού.

Η ΔΑΠ (που θα μπορούσε χάρη στα εκλογικά της ποσοστά να έχει καθοριστική συμβολή) δεν θέλει τον συντονισμό. Το ίδιο και η ΠΑΣΠ (που άλλοτε οργανώνει ..Συνέδριο Νεολαίας τις ίδιες μέρες, άλλοτε, απλά, δεν στέλνει τους αντιπροσώπους της στην τεχνική γραμματεία του Π.Σ. για να παραλάβουν τις κάρτες τους και να προχωρήσει η διαδικασία).

Η δόλια  ΕΦΕΕ, βέβαια, βάλλεται απ’ όλες τις πλευρές: Η ΠΚΣ υποκριτικά και ψηφοθηρικά μόνον κόπτεται για Π.Σ. (πέρυσι, για παράδειγμα, πρότεινε ως ημερομηνία διεξαγωγής του τις 11-13/1. Βέβαια, η πρόταση διατυπώθηκε -από τον ..Ριζοσπάστη- στις 23/12. Οι σχολές είχαν κλείσει ήδη από τις 21/12 και δεν θα άνοιγαν πριν τις 8/1. Θα μπορούσαν να διοργανώσουν Συνέδριο σε.. 3 μέρες;) ενώ ουσιαστικά υποσκάπτει κάθε δυνατότητα διεξαγωγής του. Οι διάφορες τάσεις της ΕΑΑΚ δεν μπορούν καν να αποφασίσουν αν θέλουν ή όχι ΕΦΕΕ (διότι τη φαντάζονται συνομιλητή τής κυβέρνησης). Με αυτές τις «αριστερές» λογικές, εξάλλου, είδαμε στο παρελθόν δύο «Πανελλαδικά Συντονιστικά» (βλέπε: «καπέλα») των σχολών, στημένα από τις αντίστοιχες παρατάξεις, την ώρα ακριβώς που ήταν αναγκαίος και επιτακτικός ο πραγματικός, δημοκρατικός συντονισμός των φοιτητών της χώρας.

Τι πρέπει να γίνει;

Καλώς η κακώς, η ΕΦΕΕ δεν πρόκειται να συγκροτηθεί παρά μόνο όταν οι πιέσεις που ασκηθούν θα είναι τέτοιες, που δεν θα επιτρέπουν το αντίθετο. Μαχητικά φοιτητικά κινήματα, όπως αυτό που αναπτύχθηκε ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16, αναπόφευκτα θα φέρουν στο προσκήνιο την ανάγκη συντονισμού των σχολών. ΔΑΠ και ΠΑΣΠ, που τώρα σφυρίζουν ..αδιάφορες, υπό την πίεση αντίστοιχων συνθηκών, θα βρεθούν σε αρκετά δύσκολη θέση εφόσον συνεχίσουν να δρουν αποσπασμένες από τις αγωνιστικές διαθέσεις του φοιτητικού κινήματος. Μα, και η λεγόμενη «αριστερά» οφείλει να συμπράξει ενεργά για τη δημοκρατική οργάνωση των φοιτητών. Κι αν η ΠΚΣ και η ΕΑΑΚ έχουν τα δικά τους «κόκκινα» συντονιστικά, ο φοιτητικός κόσμος οφείλει να τα αποδοκιμάσει: δεν εξουσιοδοτούνται να μιλούν στο όνομα των σχολών, δεν εκπροσωπούν κανένα, παρά αυτόν που τα συγκρότησε.

Ασφαλώς, κι αν ακόμα συγκροτηθεί η ΕΦΕΕ, το γεγονός από μόνο του δεν αποτελεί τη λύση για όλα τα προβλήματα, είτε η σύνθεσή της είναι αγωνιστική, είτε όχι. Το ζητούμενο είναι πώς θα ενεργοποιηθεί σε αγωνιστική και διεκδικητική κατεύθυνση ο φοιτητικός κόσμος μπροστά στις προκλήσεις που θέτουν, ολοένα και πιο επιτακτικά, οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι, η αντιεκπαιδευτική πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, υπό τις ευλογίες-οδηγίες της ΕΕ. Ωστόσο η επιτυχής αντίσταση στον εκπαιδευτικό ..νεοφιλελευθερισμό περνάει μέσα από τις μαζικές δημοκρατικές διαδικασίες, από την πάλη πάνω σε συγκεκριμένα αιτήματα, από τον συντονισμό της δράσης για την πάλη αυτή.

Ο αγώνας για την ανασυγκρότηση της ΕΦΕΕ είναι πρώτα απ’ όλα αγώνας για την κατανόηση της ανάγκης για δημοκρατική δράση και οργάνωση των φοιτητών.

Η φοιτητική παράταξη Πορεία αγωνίζεται για το «αυτονόητο»:

  • Για οργανωμένες, μαζικές, δημοκρατικές Συνελεύσεις στις Σχολές και για την επανενεργοποίηση των εκλεγμένων σ’ αυτές Δ.Σ.
  • Υπέρ της ελεύθερης, δημοκρατικής, ανεμπόδιστης συνδικαλιστικής και πολιτικής δράσης όλων των φοιτητικών παρατάξεων, απολύτως ενάντια όμως στις αντιλήψεις εκείνες που οδηγούν σε μετατροπή των Συλλόγων σε κομματοκρατούμενα παραρτήματα, υποσκάπτοντας έτσι τη λειτουργία τους, αποδυναμώνοντας, απομαζικοποιώντας, διαλύοντας στην πράξη τους Συλλόγους
  • Για όργανα του φοιτητικού κινήματος δημοκρατικά και αντιγραφειοκρατικά, και όχι όργανα που θα δρουν αποσπασμένα, σε αντίθεση με τις διαθέσεις των φοιτητών και σε σύγκρουση με τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων, όπως συχνά γίνεται σήμερα.
  • Για την αναδιοργάνωση και αγωνιστική αφύπνιση των Φοιτητικών Συλλόγων
  • Για τη διεξαγωγή Πανσπουδαστικού Συνεδρίου και τη συγκρότηση του Κ.Σ. της ΕΦΕΕ
  • Για ΕΦΕΕ δραστήρια, μαχητική, αντιγραφειοκρατική, στο πλευρό του φοιτητικού κινήματος.
  • Για φοιτητικό κίνημα ζωντανό, συνειδητοποιημένο πολιτικά, αγωνιστικό, αντιπολεμικό, αντιιμπεριαλιστικό, έτοιμο να παλέψει για τις πραγματικές ανάγκες των φοιτητών

Διαβάστε επίσης