-Εγώ θα κάνω κατάληψη στη σίτιση... - Όχι, εγώ θα κάνω... και τι πρέπει να κάνουμε εμείς οι φοιτητές

Κατηγορία: 

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται ένας δραματικός περιορισμός του δικαιώματος των φοιτητών του Παντείου στη σίτιση. Πέρα από το «παράσημο ένδειας» που πρέπει να κατέχει κάποιος προκειμένου να του χορηγηθεί δωρεάν σίτιση, ήρθε να προστεθεί και ο αριθμητικός περιορισμός των διαθέσιμων μερίδων στις 2.000, τη στιγμή που στο πανεπιστήμιο φοιτούν πάνω από 9000 φοιτητές. Αυτή η κατάσταση σωρευτικά με τα έξοδα που προκύπτουν συνεχώς από τη διαρκή μετακύλιση του κόστους των σπουδών μας στην ...τσέπη μας, αλλά και τα «νέα κύματα» μέτρων που ψηφίζονται σχεδόν κάθε μέρα από την «πρόθυμη» συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, φορτώνοντας με νέα βάρη τις οικογένειές μας, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στον αποκλεισμό χιλιάδων φοιτητών από το δικαίωμα στις σπουδές! 

Η ανάγκη ενεργοποίησης των φοιτητών προβάλλει επιτακτικά και αποτελεί διακηρυκτική έστω διαπίστωση των περισσότερων πολιτικοσυνδικαλιστικών δυνάμεων του Παντείου. Φυσικά …εξαιρούνται οι ΔΑΠ και ΠΑΣΠ που κουβέντα δεν λένε για όλα αυτά, ουσιαστικά σιγοντάρουν τους πολιτικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, και καλλιεργούν την αδράνεια έως σιγή νεκροταφείου στο Πάντειο. 

Μεταξύ των δυνάμεων που αναγνωρίζουν την ανάγκη ενεργοποίησης των φοιτητών, και στο θέμα της σίτισης, αναπτύσσονται μια σειρά διαφορετικές προσεγγίσεις.

Μία αρκετά διαδεδομένη προσέγγιση περίπου προτείνει την …«εργολαβία» από κάποιον πολιτικό χώρο, ο οποίος θα αναλάβει να καταλάβει τον χώρο τη σίτισης ώστε να διανεμηθεί δωρεάν το φαγητό στους φοιτητές, κερδίζοντας δωρεάν γεύμα και για τα μέλη του αλλά και την αναγνώριση της «αγωνιστικότητας» από τον κόσμο! Σήμερα είχαμε την κατάληψη από το ΜΑΣ, τις προάλλες είχαμε την πρόθεση των ελευθεριακών σχημάτων, δια μέσω της «Πρωτοβουλίας», για ανάλογη ενέργεια, και ούτω καθεξής...

Η συγκεκριμένη πρακτική επιλέγεται από αυτές τις δυνάμεις υπό μια επιχειρηματολογία που ζητάει «κάτι να γίνει τώρα!». Σε τελική ανάλυση όμως αυτή η πρακτική έχει τίποτα να προσφέρει μακροπρόθεσμα στον φοιτητικό κόσμο του Πάντειου; Είναι άραγε μία εντυπωσιοθηρική ενέργεια τέτοιου χαρακτήρα, ικανή να αντικαταστήσει την συλλογική διεκδίκηση των φοιτητών του Παντείου; 

Ο φοιτητικός μας σύλλογος βρίσκεται κάτω από τον «γύψο» που έχει επιβάλει η ΔΑΠ και πράγματι η κινητοποίηση των φοιτητών είναι κατώτερη των περιστάσεων. Σε αυτή την κατάσταση όμως οι δυνάμεις που κατά τα λεγόμενά τους στρατεύονται με τα συμφέροντα των φοιτητών οφείλουν να συλλογικοποιούν, να προσπαθούν να κάνουν κτήμα της μεγάλης μάζας των φοιτητών τις διεκδικήσεις, και όχι να αναλαμβάνουν εργολαβικά οι ίδιοι, ως κομάντο του κινήματος, να υλοποιούν μια σειρά δράσεις τις οποίες μάλιστα οι ίδιοι αποφασίζουν πέρα και έξω από το σώμα των φοιτητών.

Δουλειά των αγωνιστικών δυνάμεων του συλλόγου δεν είναι να αποσπώνται... από τους συμφοιτητές μας αλλά να τους εμποτίζουν με τις αξίες του συλλογικού αγώνα και του συλλογικού δρόμου, κόντρα στην κακώς νοούμενη «ανάθεση» σε μια πεφωτισμένη πρωτοπορία να υλοποιεί τα αγωνιστικά καθήκοντα ενός ολοκλήρου φοιτητικού συλλόγου.

Σε αυτή την κατεύθυνση η αριστερή φοιτητική παράταξη Πορεία, καλεί τους φοιτητές και τις φοιτήτριες του Παντείου να συμμετέχουν στη Γενική Συνέλευση του συλλόγου μας! Να βάλουμε τη σφραγίδα μας στις εξελίξεις κόντρα στα μνημόνια, στα αντιλαϊκά και αντιφοιτητικά μέτρα, με τους συλλογικούς, οργανωμένους, ανυποχώρητους αγώνες μας!

Διαβάστε επίσης