"Ζητώ τη γνώμη σου"

Άνεμος (ψηφιακής) δημοκρατίας θα πνέει για 30 ημέρες τουλάχιστον στα επιτελεία της Συγγρού. Η συγκινητική πρωτοβουλία ανήκει στον ίδιο τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος θέλησε να δώσει φωνή στους πολίτες του τόπου, ώστε, από κοινού, η γαλάζια παράταξη και ο ελληνικός λαός να …συνδιαμορφώσουν «σχέδιο εξόδου από την κρίση»: με ηλεκτρονικά μηνύματα που προωθούνται από τη ΝΔ σε παραλήπτες Νεοδημοκράτες και μη, αλλά και μέσω της ιστοσελίδας diavoulefsi.nd.gr, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητάει τη γνώμη καθενός από εμάς, στρέφει ευήκοο αφτί στις απόψεις και τις προτάσεις μας, μας καλεί σε μία «ανοιχτή διαδικασία διαβούλευσης» μέσω ενός ερωτηματολογίου με 20 «κρίσιμα» ερωτήματα που αφορούν «πραγματικά οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά διλήμματα».

Βεβαίως, στα ερωτήματα αυτά δεν μπορεί να απαντήσει ο καθένας ό,τι κατεβάζει η κούτρα του, αλλά θα πρέπει να περιοριστεί σε μία από τις προσφερόμενες απαντήσεις, επιλέγοντας εκείνη που θεωρεί ορθότερη (ή ορθότερες, δηλαδή ενίοτε επιτρέπονται έως και δύο επιλογές). Για έναν ολόκληρο μήνα, τον Ιούλιο (και βλέπουμε) η Νέα Δημοκρατία θα συγκεντρώνει και θα ομαδοποιεί τις απαντήσεις των πολιτών, προκειμένου να τις αξιοποιήσει σε δημιουργική και δημοκρατική βάση, δημιουργώντας, όπως επισημαίνει, το κυβερνητικό της πρόγραμμα(!). Βεβαίως, κάτι τέτοιο επιτρέπει περιθώριο στο υπονοούμενο ότι η ίδια η ΝΔ αισθάνεται (ή, έστω, λανσάρει) μια κάποια βεβαιότητα ότι θα γίνει κυβέρνηση, διότι «κυβερνητικό πρόγραμμα» χωρίς την κυβερνητική εξουσία, δεν έχει νόημα.

Από τα μέχρι τώρα δεδομένα, φαίνεται ότι η αγαπημένη, όσο και κρίσιμη, ερώτηση όλων των συν-διαβουλευομένων είναι με διαφορά η υπ’ αριθμόν 3:
Προτείνεται από πολλούς η μείωση των φόρων. Ποιοι φόροι θεωρείτε ότι πρέπει να μειωθούν; (έως 2 επιλογές)

α. Η φορολογία φυσικών προσώπων, δηλαδή σε ό,τι αφορά το προσωπικό μας εισόδημα
β. Η φορολογία νομικών προσώπων, δηλαδή σε ό,τι αφορά το τζίρο των επιχειρήσεων
γ. Ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ)
δ. Οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης (καύσιμα, καπνικά προϊόντα, ποτά)
ε. Ο ΕΝΦΙΑ
στ. Η εισφορά αλληλεγγύης

Είναι προφανές ότι όλοι οι μετέχοντες της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας θα ήθελαν να έχουν όχι 2, αλλά 6 επιλογές, αλλά κάτι τέτοιο θα καταργούσε το νόημα του ερωτήματος. Εν πάση περιπτώσει, η προοπτική της μείωσης έστω και δύο ειδών φόρου (αναλόγως των απαντήσεων που θα δοθούν) συνιστά μια εξαιρετική αρχή κυβερνητικού προγράμματος, βέβαιο πόλο έλξης ψηφοφόρων, και σίγουρα ένα ενδιαφέρον πεδίο συζήτησης: ποιον φόρο να πρωτο-καταργήσουμε;

Προφανώς, όλα τα ερωτήματα τίθενται από τη νέα Νέα Δημοκρατία. Διότι μια σειρά ερωτημάτων δεν θα είχαν κανένα νόημα από την παλιά Νέα Δημοκρατία, και μόνο ως εμπαιγμός των ερωτώμενων πολιτών θα μπορούσαν να εκληφθούν. Ερώτηση 9:

Σε ποιον τομέα θεωρείτε ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην Υγεία;

α. Στην πρόληψη και προαγωγή της υγείας (αντικαπνιστική πολιτική, αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, προληπτικές εξετάσεις, αγωγή υγείας στα σχολεία, κ.λπ.)
β. Στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και στη νοσοκομειακή περίθαλψη

Για την παλιά ΝΔ, η οποία μόνη ή σε περιβάλλον κυβερνητικών συνεργασιών, έκλεισε το ένα μετά το άλλο τα δημόσια νοσοκομεία και τα περιφερειακά κέντρα υγείας, απέλυσε ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό στον χώρο της δημόσιας υγείας, εισήγαγε τα υποκατάστατα φαρμάκων μεταθέτοντας ούτως ή άλλως το κόστος αγοράς τους στον πολίτη, εγκατέλειψε κυριολεκτικά στις τύχες του το κομμάτι των ασθενών που αντιμετωπίζει ακριβές αγωγές για την αποκατάσταση της υγείας του, είναι προφανές ότι το ερώτημα αυτό δεν θα είχε κανένα σοβαρό νόημα. 

 Με δημοκρατικό δεδομένο ότι η τελική επιλογή τής απάντησης είναι δική μας, η ΝΔ περιορίζεται στην επιλογή της ερώτησης, όσο και των προσφερόμενων σε αυτή απαντήσεων. Διακριτικά, η αξιωματική αντιπολίτευση ξεδιπλώνει την πολιτική της ατζέντα, όμως, ας μη ξεχνάμε, την τελευταία φράση την έχει ο λαός. Ερώτηση 15:

Ποια από τις παρακάτω δράσεις κρίνετε πιο σημαντικές για την ενίσχυση της ασφάλειας των πολιτών; (μέχρι 2 επιλογές)

α. Να εντοπιστούν οι περιοχές με τη μεγαλύτερη παραβατικότητα και να γίνουν στοχευμένες δράσεις σε αυτές, π.χ. με πιο εντατική αστυνόμευση στις εν λόγω περιοχές  β. Να καθιερωθούν συστηματικές περιπολίες στις γειτονιές
γ. Μηδενική ανοχή σε κάθε είδους παραβατική συμπεριφορά, με αυστηρή εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας
δ. Αύξηση των αποδοχών των αστυνομικών

Πάντως, το λανθάνον μήνυμα της ερώτησης είναι ότι όλες οι παραπάνω δράσεις είναι σημαντικές, απλώς ορισμένες είναι «πιο» σημαντικές.
Λοιπόν, η πρόσκληση έγινε. Ας μη λείψει κανείς από την εθνική αυτή γιορτή της (ψηφιακής) Δημοκρατίας. Οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που αύξησε από την 1η Ιουλίου 2016 κατά 5% τις τιμές του ίντερνετ, δεν θα περάσουν!

Και, αν όλα πάνε καλά με τα ερωτηματολόγια και τη σύμπηξη του σχεδίου εξόδου από την κρίση, ίσως ο αρχηγός της νέας Νέας Δημοκρατίας, από τη θέση του πρωθυπουργού πλέον, να μπορέσει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που άφησε στο κενό ο αρχηγός της παλιάς Νέας Δημοκρατίας και πρώην πρωθυπουργός: Άραγε πλησιάζει η ώρα που η ελληνική κοινωνία θα αναστηθεί με το …δωρεάν ίντερνετ σε όλη τη χώρα το οποίο έταζε προ διετίας ο Σαμαράς;

Διαβάστε επίσης