Η «ομερτά» των σούπερ - μάρκετ

Η κυβερνητική προπαγάνδα μέσα από τα ΜΜΕ, όσον αφορά τα κρούσματα του COVID-19, εστιάζει στην ατομική ευθύνη και στον κίνδυνο εξάπλωσης του ιού στις πλατείες, στα κορωνοπάρτυ ή στις διαδηλώσεις. Κανένας λόγος όμως δεν γίνεται για το τι συμβαίνει στους χώρους εργασίας, όπου διαπιστώνονται ομαδικά κρούσματα, τα πρωτόκολλα ασφάλειας ερμηνεύονται κατά το συμφέρον της εργοδοσίας και τα μέτρα προστασίας των εργαζόμενων άλλοτε είναι ανύπαρκτα και άλλοτε ανεπαρκή.

Στο διάστημα της πανδημίας υπάρχουν πάρα πολλές καταγγελίες στα σωματεία σε όλη την Ελλάδα, ειδικότερα όσον αφορά τους εργαζόμενους στα σούπερ - μάρκετ. Επειδή σε συνθήκες πανδημίας το εμπόριο τροφίμων και αγαθών πρώτης ανάγκης δεν μπορεί να σταματήσει, οι εργαζόμενοι εκεί εκ των πραγμάτων είναι περισσότερο εκτεθειμένοι στον ιό. Παρόλα αυτά σε πολλές περιπτώσεις τα μέτρα ασφαλείας είναι είτε ανύπαρκτα είτε εντελώς ανεπαρκή. Βασική μέριμνα για τις επιχειρήσεις είναι το κτίσιμο ενός θετικού covid-free προφίλ και συχνά οι υπεύθυνοι μιλούν για τήρηση των πρωτοκόλλων ασφαλείας, ενώ η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Πολλές φορές διαπιστώνεται συνωστισμός στα ταμεία, στους διαδρόμους, στο κρεοπωλείο, στα τυροκομικά. Τα ταμεία, τα ράφια, τα καλάθια, οι διάδρομοι δεν απολυμαίνονται συχνά, παρά μονάχα μετά το κλείσιμο γίνεται ένας «ψευτοκαθαρισμός» για τα μάτια του κόσμου. Το καθήκον αυτό ανατίθεται είτε σε συνεργεία καθαρισμού είτε συνήθως αυθαίρετα σε ανθρώπους που δουλεύουν στο όριο της εξάντλησης, για να εξοικονομήσει ο εργοδότης λεφτά. Καμία ενημέρωση δεν υπάρχει στους εργαζόμενους όταν υπάρχει κάποιο κρούσμα στην κατάστημα. Ακόμα και οι άνθρωποι που δουλεύουν δίπλα - δίπλα στο ίδιο πόστο πολλές φορές δηλώνουν άγνοια.

Επιπλέον στα σωματεία φτάνουν πλήθος καταγγελιών για «πιέσεις» και απειλές από προϊσταμένους και διευθυντές προς τους εργαζόμενους, για να σιωπήσουν και να μην μαθευτεί πουθενά η ύπαρξη κρουσμάτων. Αυτό συμβαίνει διότι πάνω από έναν αριθμό το υποκατάστημα είναι υποχρεωμένο να κλείσει για 14 ημέρες.

Η εργοδοσία ακόμη και στην ύπαρξη ομαδικών κρουσμάτων βρίσκει τρόπους να το αποφύγει, όπως για παράδειγμα μετακινώντας συναδέλφους αναγκαστικά από υποκατάστημα σε υποκατάστημα, για να αναπληρώσουν τους ασθενείς, χωρίς να έχει προηγηθεί απολύμανση του χώρου εργασίας. Επίσης, δεν γίνονται μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ, ούτε καν στην περίπτωση ύπαρξης κάποιου κρούσματος.

Συνήθως το κόστος των τεστ το αναλαμβάνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και όχι η επιχείρηση. Οφείλουμε να σημειώσουμε βέβαια πως ακόμα και όταν γίνονται τεστ, αυτά δεν αφορούν το σύνολο των υπαλλήλων, αλλά όσους δουλεύουν σε ένα συγκεκριμένο πόστο (πχ. μανάβικο, τυροκομικά κτλ.), την στιγμή που οι εργαζόμενοι μετακινούνται συνεχώς από πόστο σε πόστο μέσα στην ημέρα.

Οι έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες είναι σχεδόν ανύπαρκτοι. Η κάθε επιχείρηση και το κάθε υποκατάστημα εφαρμόζει τις οδηγίες των ειδικών κατά το δοκούν. Κυβέρνηση και εργοδοσία εστιάζουν στην ατομική προστασία της μάσκας, όταν εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται εντελώς ανεπαρκές μέτρο, μονάχα για την τήρηση των προσχημάτων σε ένα θέατρο του παραλόγου. Πολύ συχνά γίνεται λανθασμένη χρήση της από τους πελάτες και οι υπάλληλοι στην προσπάθεια τους να υποδείξουν τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας έρχονται αντιμέτωποι με αρνητική και επιθετική συμπεριφορά. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ακόμα και όταν σωματεία ζητούν διευκρινήσεις από τους αρμόδιους φορείς για τα ενδεδειγμένα μέτρα ασφάλειας, οι απαντήσεις από τη μεριά του Κράτους είναι ασαφής και αντιφατικές.

Κοντολογίς, οι χώροι εργασίας δυνητικά μπορούν να γίνουν εστίες μετάδοσης και αναμετάδοσης του covid-19. Μπροστά σε αυτό το πρόβλημα οι εργαζόμενοι πρέπει να συσπειρωθούν στα σωματεία τους και να προστατέψουν τον εαυτό τους, τους συναδέλφους τους, τους συμπολίτες τους. Να μην δεχτούμε να γίνουμε αναλώσιμοι μπροστά στα κέρδη της εργοδοσίας. Μερικά ενδεδειγμένα αιτήματα θα μπορούσαν να είναι:

Επαναλαμβανόμενα test στους εργαζόμενους μαζικά και δωρεάν.
Να μη γίνονται μετακινήσεις κατά την διάρκεια της πανδημίας από υποκατάστημα σε υποκατάστημα.
Να λαμβάνονται όλα τα μέτρα ασφάλειας και υγειονομικής προστασίας με ουσιαστικό τρόπο και όχι για τις εντυπώσεις.
Άμεση ενημέρωση των συναδέλφων σε περίπτωση κρούσματος.
Τήρηση του αριθμού πελατών ανά τετραγωνικό μέτρο.
Ουσιαστικοί έλεγχοι από τους αρμόδιους φορείς (ΣΕΠΕ κτλ.).

Διαβάστε επίσης