Η κυβερνητική πολιτική φουσκώνει τον εθνικισμό και το φασισμό

lesvos-varka-prosfyges

Μετά και τα τελευταία γεγονότα, κατά τα οποία απέναντι στην κίνηση Ερντογάν να μετατρέψει το προσφυγικό σε μοχλό πίεσης στην ΕΕ, στέλνοντας χιλιάδες πρόσφυγες στα ελληνοτουρκικά σύνορα, η ελληνική κυβέρνηση προσέφυγε στη στρατοκρατική θωράκιση στις «πύλες εισόδου» μετατρέποντας τη χώρα σε σιδερόφρακτο φρούριο, με αποτέλεσμα να εγκλωβίζονται δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και να γίνονται τα θύματα μιας απάνθρωπης πολιτικής, έχουν πολλαπλασιαστεί μια σειρά ακροδεξιές, ρατσιστικές και φασιστικές εκδηλώσεις.

Τέτοιο παράδειγμα αποτελεί και η προσπάθεια αγανακτισμένων ή "αγανακτισμένων" πολιτών στη Λέσβο που εμπόδισαν μια βάρκα με πρόσφυγες, που ανάμεσά τους υπήρχαν και πολλά παιδιά, να τους αποβιβάσει στο νησί. Ταυτόχρονα, μετά και τις εξελίξεις στα νησιά με τη βίαιη καταστολή των κατοίκων τους από την αστυνομία, αρκετές φασιστικές και ακροδεξιές ομάδες αναθάρρησαν στήνοντας ομάδες – τάγματα εφόδου που στοχοποιούν εκτός από πρόσφυγες και αριστερούς και δημοκράτες που τολμούν και στέκονται αλληλέγγυοι στο προσφυγικό δράμα.

Τα φαινόμενα αυτά δεν αποτελούν πάρα μόνο το φυσικό επακόλουθο της κυβερνητικής πολιτικής. Μιας πολιτικής που έχει κορυφωθεί το τελευταίο διάστημα με ένα κρεσέντο ακροδεξιών και αντιπροσφυγικών μέτρων. Η δημιουργία πλωτών φραγμάτων, οι επιτάξεις ολόκληρων εκτάσεων για τη δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης - στρατοπέδων συγκέντρωσης προσφύγων, η πρωτοφανής βία και καταστολή τόσο ενάντια στους πρόσφυγες όσο και ενάντια στους νησιώτες και οι τελευταίες εξελίξεις στον Έβρο χύνουν νερό στο μύλο του φασισμού και του εθνικισμού και σκορπούν το ρατσιστικό δηλητήριο απέναντί τους.

Αρωγοί σε αυτόν τον ρατσιστικό εσμό και τα κυρίαρχα ΜΜΕ, που σε κάθε ευκαιρία σπεύδουν να τονίσουν πόσο καλά φυλάει τα σύνορά μας ο στρατός και πως το σύνολο των κατοίκων του Έβρου στέκεται στο πλευρό του στην προσπάθειά του να απωθήσει τους πρόσφυγες από το να "εισβάλουν" στο ελληνικό έδαφος, σκιαγραφώντας γι’ αυτούς το προφίλ του εγκληματία επιδρομέα.

Όμως κανένα πλωτό φράγμα, κανένα κέντρο κράτησης και κανένας στρατός δεν θα εμποδίσει τους ξεριζωμένους να προσπαθούν να γλυτώσουν από τον πόλεμο και την καταστροφή που εξαπέλυσαν στις χώρες τους οι μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, πνίγοντας αυτές στον όλεθρο και στο αίμα.

 

Διαβάστε επίσης