Θανάσης Πλεύρης: «Συγκοινωνούντο δοχείο»

Ο Θανάσης Πλεύρης είναι υιός του περίφημου προγονόπληκτου αρχαιολάτρη ναζιστή Κωνσταντίνου Πλεύρη.

Διακρίθηκε ως βουλευτής με τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό του ακροδεξιού, υπέρμαχου της αμνηστίας των χουντικών, Γιώργου Καρατζαφέρη, κόμμα το οποίο προσέφερε για σύντομο διάστημα τις υψηλές υπηρεσίες του στη μνημονιακή κυβέρνηση συνεργασίας (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ) υπό τον Λουκά Παπαδήμο. Μάλιστα ο ταγμένος στον ΛΑΟΣ (όπως ήταν και ο άδωνις Γεωργιάδης, ο Μάκης Βορίδης, κλπ.) Θανάσης Πλεύρης αποχώρησε από το ως τότε κόμμα του για να ενταχθεί στη ΝΔ, όταν ο Καρατζαφέρης αποφάσιζε να μη συνεργαστεί με τη γαλάζια παράταξη στις εκλογές του Ιουνίου 2012. Αν η ΝΔ διαθέτει τόσο φανατικά υπέρμαχούς της «αντίπαλους» βουλευτές, τι να τους κάνει τους δικούς της;

Ο Θανάσης Πλεύρης έμεινε γνωστός για το θάρρος του να βιντεοσκοπηθεί για 15 ολόκληρα δευτερόλεπτα στην πλατεία Εξαρχείων, στα χαράματα της 3ης Ιουλίου 2019, υποσχόμενος ότι η ΝΔ θα καταργούσε το λεγόμενο «άβατο» (πράγματι, τώρα πέτρες και μπουκάλια πέφτουν στην πλατεία Αγίας Παρασκευής, στο Παγκράτι, κλπ). Σε όλη τη διάρκεια του κλασικού, πλέον, βίντεο ο βασικός ήρωας δεν σταματά να ρίχνει κλεφτές ματιές πίσω του, πριν εξαφανιστεί σε κλάσματα δευτερολέπτων. Η ικανότητά του να εμφανίζεται και να εξαφανίζεται εν ριπή οφθαλμού έχει την εξήγησή της: εξάλλου και ο ίδιος ο Θανάσης Πλεύρης με κάθε ευκαιρία θυμίζει (εμμονικά) στα ΜΜΕ ότι στον στρατό υπηρέτησε ως καταδρομέας. Νόμος και τάξη!

Μιλώντας σήμερα (07/05/20) στον ραδιοφωνικό ΣΚΑΪ, στην καθιερωμένη ώρα του «βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας» με συντονιστή τον άτυπο κυβερνητικό εκπρόσωπο, Άρη Πορτοσάλτε, ο Θανάσης Πλεύρης ξεκίνησε την τοποθέτησή του θυμίζοντας αυτή τη φορά, ανάμεσα στα πολλά άλλα προσόντα του, τη νομική του ιδιότητα. Σχολιάζοντας το περιστατικό της Marfin του Μαΐου 2010 και προφανώς επιχειρώντας να στοχοποιήσει όχι εκείνους που πέταξαν τις μολότοφ, αλλά εκείνους που βρίσκονταν στις μαζικές εξωκοινοβουλευτικές αντιμνημονιακές κινητοποιήσεις, πρακτικώς κατήγγειλε σαν «συγκοινωνούντο δοχείο» (sic!) τις διαδηλώσεις με τις μηδενιστικές εγκληματικές πρακτικές.

Ο Πορτοσάλτε, επίσης λάτρης της αρχαίας ιστορίας και γραμματείας και ταπεινός υπηρέτης της ορθώς ομιλουμένης ελληνικής γλώσσας, δημοσιογράφος (ο Θεός να τον κάνει!) που δεν παραλείπει να διορθώνει κάθε σφαλερό από συντακτική ή γραμματική άποψη μήνυμα που θα διαβαστεί, και κάθε «μαλλιαρή» έκφραση που θα διατυπωθεί στην εκπομπή του, δάγκωσε (προφανώς) τα χείλια του, ξεροκατάπιε με το γλωσσικό ατόπημα του διδάκτορα της νομικής συνομιλητή του (ο σωστός όρος στον ενικό αριθμό είναι, βέβαια, «συγκοινωνούν»), ευχήθηκε οι ακροατές του -και κυρίως οι φιλόλογοι που θα έπεφταν λιπόθυμοι- εκείνη τη στιγμή να μην ακούνε την εκπομπή του, είπε «μάλιστα!», και συνέχισε με νέο ερώτημα.

Αν το «συγκοινωνούντο» είχε ειπωθεί από κάποιον συνδικαλιστή ή κάποιον ΣΥΡΙΖΑιο (στη συγκυρία, οι αγαπημένοι στόχοι του Πορτοσάλτε και του ΣΚΑΪ), η ραδιοφωνική εκπομπή θα τους είχε σταυρώσει, και απολύτως δικαιολογημένα από φιλολογική άποψη. Τόσες εκφράσεις υπάρχουν, πιο βατές. Αφού δεν την κατέχεις τη συγκεκριμένη, τι θέλεις και τη βασανίζεις;!

Επειδή όμως η φράση ειπώθηκε από βουλευτή της ΝΔ, με τις εκφραζόμενες απόψεις από τη γενιά των Πλεύρηδων να αποτελούν «συγκοινωνούντο δοχείο» με τις απόψεις του εν λόγω ραδιοφωνικού μέσου «ενημέρωσης», η ώρα του «βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας» έκλεισε, όπως είχε προγραμματιστεί, απρόσκοπτα.

Διαβάστε επίσης