Κάτω ο νόμος Κεραμέως! Άνοιγμα των πανεπιστημίων με όλα τα υγειονομικά μέτρα!

Κατηγορία: 

Εδώ και πολλούς μήνες τα πανεπιστήμια παραμένουν κλειστά κι ερειπωμένα. Η κυβέρνηση αρνείται να λάβει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας ώστε να είναι εφικτή και υγειονομικά ασφαλής η δια ζώσης διδασκαλία. Την ίδια στιγμή που κρατά σε καθεστώς υπολειτουργίας τα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα και δεν δίνει ούτε ένα ευρώ για την ομαλή επαναλειτουργία τους, υποβαθμίζοντας ακόμη περισσότερο την ήδη υποβαθμισμένη εκπαίδευση, προχωρά σε κάθε είδους διευκολύνσεις και παροχές στην ντόπια ολιγαρχία. Συνάμα, η διατήρηση αυτού του καθεστώτος την εξυπηρετεί διπλά αφού έχει βάλει στο πάγο την λειτουργία των συλλογικών οργάνων των φοιτητών ώστε να είναι αφοπλισμένοι και ανήμποροι να διεξάγουν γενικές συνελεύσεις και να πάρουν αποφάσεις αγώνα και αντίστασης απέναντι στην εντεινόμενη αντιεκπαιδευτική λαίλαπα. Άλλωστε είδαμε πρόσφατα και στις μαθητικές κινητοποιήσεις πως η κυβέρνηση χρησιμοποίησε την τηλεκπαίδευση, ως έναν άλλο ιδιότυπο απεργοσπαστικό μηχανισμό προσπαθώντας να μετατρέψει τους καθηγητές σε χωροφύλακες και απεργοσπάστες.

Τι φέρνει ο Ν. Κεραμέως

Η κυβέρνηση, αξιοποιώντας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στους συλλόγους, προωθεί ένα νόμο τερατούργημα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην κατεύθυνση της όλο και μεγαλύτερης εμπορευματοποίησης της. Συνοπτικά το νομοσχέδιο προβλέπει βάση του 10 (ή βάση κάθε σχολής) διαγραφές φοιτητών, όρια φοίτησης, κλεισίματα τμημάτων ανάλογα με την απορροφητικότητα των αποφοίτων στην αγορά εργασίας (μιας τσακισμένης οικονομίας), μάνατζερ που θα έχουν τον οικονομικό έλεγχο, αξιολογήσεις των σχολών με κριτήρια όπως οι αποδόσεις των φοιτητών, η απορροφητικότητα των αποφοίτων στην αγορά εργασίας, αριθμός «αιώνιων» φοιτητών κ.α. και με βάση την βαθμολογία θα κρίνεται κατά πόσο θα περικόπτεται και η χρηματοδότηση. Δηλαδή υποταγή των ΑΕΙ στις ανάγκες της καπιταλιστικής αγοράς με τα δίδακτρα ακόμη και σε προπτυχιακό επίπεδο να φαίνονται όλο και πιο κοντα προκειμένου να καλύψουν την όλο και χαμηλότερη χρηματοδότηση που δεν θα καλύπτει ούτε τα βασικά. Όλα αυτά θα ‘ρθουν να συμπληρώσουν όσα ήδη έχει περάσει η κυβέρνηση όπως την εξίσωση πτυχίων των ιδιωτικών κολεγίων με αυτών των πανεπιστημίων, τον κόφτη της τράπεζας θεμάτων στα σχολειά άλλα και το κριτήριο των μορίων που δυσκολεύει περεταίρω τις μετεγγραφές.

Η απάντησή μας!

Μπροστά σ αυτή την άγρια και πρωτοφανή σε έκταση επίθεση στο δικαίωμα στην δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, μπροστά στην άγρια καταστολή που ‘χει εξαπολύσει η κυβέρνηση, προβάλει ως ύψιστη αναγκαιότητα η ανασυγκρότηση των φοιτητικών συλλόγων και των συλλογικών διαδικασιών, ως τα μόνο όπλα που διαθέτουν οι φοιτητές για να αντιπαλέψουν την κυβερνητική πολιτική. Αυτός ο δύσκολος και επίπονος αγώνας δεν μπορεί να ξεπερνιέται ούτε με επιτροπές που αντικαθιστούν τους συλλόγους, ούτε με την μετατροπή των Δ.Σ. σε σφραγίδες που παίρνουν αποφάσεις ερήμην των φοιτητών, ούτε με κινητοποιήσεις που συσπειρώνουν μόνο τις παρατάξεις που αναφέρονται στην αριστερά. Όλες αυτές οι πρωτοβουλίες αν δεν έχουν στο πυρήνα τους την πάλη για την αναζωογόνηση των συλλόγων οδηγούν στην απομαζικοποίηση  τους  και τελικά στην απογοήτευση και στην μοιρολατρική άποψη ότι «οι αγώνες δεν νικάνε».   Η Φοιτητική Πορεία σ’ αυτήν την κατεύθυνση καταθέτει τις δυνάμεις της και καλεί όλους τους φοιτητές να παλέψουν στην κατεύθυνση της ανασυγκρότησης των φοιτητικών συλλόγων και ενάντια στην κυβερνητική πολιτική.

Διαβάστε επίσης