Νέα αρχή

Κατηγορία: 

Μια ακόμη δύσκολη ακαδημαϊκή χρονιά ξεκινάει για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, για την παιδεία του τόπου, γενικότερα. Ενδεικτικά, σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια έχουν συνολικά προσληφθεί για το έτος που μόλις ξεκίνησε μόνον 225 εκπαιδευτικοί, ενώ οι τίτλοι των σχολικών εγχειριδίων παρουσιάζουν δραματική μείωση σε αριθμό, κατά 40%. Τα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα ήδη μετρούν τις πληγές τους από τις περικοπές και την υποχρηματοδότηση των τελευταίων ετών, αλλά και από την πρωτοφανή λεηλασία που υπέστησαν τα αποθεματικά τους τον Μάρτιο του 2012, όταν

μέσα σε μια βραδιά «κουρεύτηκαν» περίπου 87 εκατομμύρια ευρώ από τα ΑΕΙ (τα 120 εκ. ευρώ μειώθηκαν σε 33 εκ. ευρώ) και 100 εκατομμύρια ευρώ από τα ΤΕΙ (τα 150 εκ. ευρώ μειώθηκαν σε 50 εκ. ευρώ). Από τα πιο επίσημα χείλη του Υπουργείου Παιδείας (το οποίο μέσα στους τελευταίους δώδεκα μήνες έχει ήδη προλάβει να αλλάξει 4 υπουργούς στην ηγεσία του) προέρχεται η δήλωση ότι αυτή τη στιγμή δρομολογούνται συγχωνεύσεις-καταργήσεις στο 1/5 του συνολικού αριθμού των υφιστάμενων τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Η οικονομική εγκατάλειψη και η θεσμική απαξίωση των τριών βαθμίδων της δημόσιας εκπαίδευσης βρίσκεται σε σταθερή σύνδεση με μια άνευ προηγουμένου νομοθετική επίθεση από τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, υπό τις πιέσεις και τους σχετικούς εκβιασμούς τής τρόικας, και πάντα στο γνωστό πλαίσιο των «αναγκαίων μέτρων» για τη «σωτηρία» τής χώρας μας.

 

Ευτυχώς όμως, τόσο στο μελανό κοινωνικό τοπίο, όσο και στην απογοητευτική εκπαιδευτική πραγματικότητα, υπάρχει μια αισιόδοξη αλήθεια: ούτε το ΔΝΤ, ούτε η ΕΚΤ, ούτε η ΕΕ, ούτε η ελληνική κυβέρνηση, μπορούν να καθορίζουν τις τύχες μας, αν μαζικά, οργανωμένα, και στοχευμένα, αποφασίσουμε διαφορετικά!

Η αριστερή φοιτητική παράταξη ΠΟΡΕΙΑ έχει εδράσει τις προσπάθειές της στην πεποίθηση ότι η δημοκρατική και αγωνιστική ανασυγκρότηση του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος θα αποτελέσει ανάσχεση του κοινωνικού και εκπαιδευτικού κατήφορου, θα φέρει ξανά στο προσκήνιο τους πραγματικούς διαμορφωτές τής ιστορίας: τις κοινωνικές μάζες και τα μεγάλα κινήματα. Όσο δυσχερής κι αν δείχνει η σημερινή κατάσταση, όσο δυσοίωνη κι αν μοιάζει η μελλοντική προοπτική της χώρας και της εκπαίδευσης, στην αρχή αυτού του ακαδημαϊκού έτους, τόσο θα εγκυμονούν τις δυνατότητες αφύπνισης των εργαζόμενων και λαϊκών στρωμάτων, καθώς και του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος, στον βαθμό που θα συσπειρωθούν, θα οργανωθούν και θα διεκδικήσουν.

Η ΠΟΡΕΙΑ καλεί κάθε φοιτητή και σπουδαστή να γίνει μέρος της μαχητικής απάντησης που ο ελληνικός λαός οφείλει στους ξένους δανειστές-εκβιαστές και στους εγχώριους υποτακτικούς-διαχειριστές της πολιτικής ζωής. Η ΠΟΡΕΙΑ καλεί σε αγωνιστική συστράτευση, ώστε η νέα ακαδημαϊκή χρονιά να αποτελέσει νέα αρχή, αισιόδοξη αφετηρία, για να ανακτήσουν ο ελληνικός λαός και η ελληνική φοιτητική και σπουδάζουσα νεολαία όλα εκείνα που οι ευρωπαίοι και υπερατλαντικοί εταίροι μας, σε συνεργασία με τους ντόπιους υπασπιστές τους, επιχειρούν να μας στερήσουν.

Διαβάστε επίσης