Να μην περάσουν τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά του Παντείου!

Κατηγορία: 

Στη συνεδρίαση της Συγκλήτου του Παντείου Πανεπιστημίου στις 9 Μαΐου 2018 ήταν προγραμματισμένη να τεθεί προς συζήτηση η έγκριση μεταπτυχιακού προγράματος του τμήματος Κοινωνιολογίας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το οποίο θα απαιτούσε την καταβολή διδακτικών τελών εγγραφής (διδάκτρων).

Η συνεδρίαση ακυρώθηκε τελικά, αφού η Σύγκλητος αρνήθηκε να συνεδριάσει παρουσία των φοιτητών, που πραγματοποιούσαν εκείνη τη στιγμή κινητοποίηση. Έτσι το πρώτο(!) μεταπτυχιακό του Παντείου με δίδακτρα δεν έχει επικυρωθεί ακόμα, παραμένει όμως προγραμματισμένο για έγκριση στις προσεχείς συνεδριάσεις της Συγκλήτου.

Η Πορεία καταγγέλει τη Διοίκηση του τμήματος Κοινωνιολογίας, που ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις επιταγές των ιμπεριαλιστών ΕΕ-ΔΝΤ και την αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία με το νόμο Γαβρόγλου γενικεύει την επιβολή διδάκτρων στα μεταπτυχιακά όλων των σχολών. Με τον τρόπο αυτό βάλλεται ανεπανόρθωτα ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, μεταφέρεται το κόστος της εκπαίδευσης στις πλάτες  των φοιτητών και των ήδη υπερφορολογημένων φτωχότερων τμημάτων της ελληνικής κοινωνίας που βρίσκουν τώρα ένα ακόμη εμπόδιο στον αγώνα τους για μόρφωση και αξιοπρεπή δουλειά. Σήμερα επιχειρείται η επιβολή διδάκτρων σε ένα μόνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του τμήματος κοινωνιολογίας, αύριο όμως η συζήτηση θα αφορά όλο το Πάντειο.

Αντίστοιχες ευθύνες φέρει και η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, η πρώτη δύναμη του Φοιτητικού Συλλόγου, η οποία επί σειρά συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου του Φ.Σ. αρνούνταν πως υπήρχε ζήτημα επιβολής διδάκτρων και δεν πήρε καμία πρωτοβουλία ενημέρωσης των φοιτητών, ακριβώς επειδή η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ οραματίζεται ένα Πανεπιστήμιο των "λίγων και εκλεκτών", όσων δηλαδή μπορούν να πληρώνουν εκατοντάδες και χιλιάδες ευρώ σε δίδακτρα.

Καταγγέλουμε επίσης τη στάση της Συγκλήτου που πίσω απο κηρύγματα νομιμοφροσύνης, αδυναμίας αντίδρασης ή δήθεν "αναγκαιότητας εύρεσης πόρων για την επιβίωση του Πανεπιστήμιου" στηρίζει τον αντιεκπαιδευτικό νόμο Γαβρόγλου και συντάσσεται με την απαράδεκτη απόφαση για την επιβολή διδάκτρων.

Ως Πορεία πιστεύουμε πως οι εξελίξεις αυτές μπορούν να ανατραπούν με τη μαζική αντίσταση και πάλη των φοιτητών, με την ενημέρωση για την επιχείρηση θέσπισης διδάκτρων στα μεταπτυχιακά του Παντείου, με τη συσπείρωση στον φοιτητικό μας σύλλογο και τη συμμετοχή στις δημοκρατικές συλλογικές μας διαδικασίες.

Να ζωντανέψουμε στους συλλόγους μας

Όχι δίδακτρα στα μεταπτυχιακά

Δήμοσια και δωρέαν παιδεία

Διαβάστε επίσης