Ουκρανία: Πόλεμος, πρόσφυγες, εκμετάλλευση και ρατσισμός στην καρδιά της Ευρώπης

Κατηγορία: 

Ένα νέο προσφυγικό κύμα αυτή τη φορά από την Ευρώπη προς… την Ευρώπη προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία φέρνοντας ξανά στην επιφάνεια με τον πιο τραγικό τρόπο τη φρίκη του πολέμου και του ξεριζωμού εκατομμυρίων ανθρώπων στον βωμό των ιμπεριαλιστικών συγκρούσεων και συμφερόντων.

Όμως αυτοί οι πρόσφυγες δεν είναι «αλλογενείς» που έρχονται από την Αφρική ή την Ασία για να ταράξουν τα νερά της «ασφαλούς», «ευημερούσας» και «πολιτισμένης» «Γηραιάς Ηπείρου», αλλά πρόκειται για Ευρωπαίους που εκδιώκονται βίαια από την πατρίδα και τα σπίτια τους, καθώς η ρωσική πολεμική μηχανή βομβαρδίζει και σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά της.
Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΟΗΕ, πάνω από 2,8 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν πάρει τον δρόμο της προσφυγιάς, με τις πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες να κάνουν λόγο ακόμα και για 15 εκατομμύρια ξεριζωμένους!

Οι «αληθινοί πρόσφυγες», ο ρατσισμός και η υποκρισία της ΕΕ

Για το νέο προσφυγικό κύμα οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ προσπαθούν να εμφανισθούν σαν τάχα να μην φέρουν καμία ευθύνη αυτοί για την δημιουργία του, ενώ είναι γνωστό πως οι επεμβάσεις τους στην Ουκρανία είναι, επίσης, μια βασική αιτία που οδήγησε στον σημερινό πόλεμο.
Το νέο προσφυγικό «κύμα» έγινε αφορμή να αποκαλυφθεί η υποκρισία και το πραγματικό πρόσωπο των δυτικών ιμπεριαλιστών, των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αρχικά αρνούνταν να χαρακτηρίσουν τους Ουκρανούς ως πρόσφυγες, ενώ στη συνέχεια άλλαξαν τροπάρι, κάνοντας λόγο για «αληθινούς πρόσφυγες», ρητορική που μόνο τυχαία δεν είναι.

Πρόκειται για συνειδητή προσπάθεια συγκάλυψης των πραγματικών ευθυνών και της εγκληματικής πολιτικής της ΕΕ απέναντι σε εκατομμύρια ξεριζωμένους από τις πολεμικές ζώνες της Ασίας και της Αφρικής, όπου η αιματοχυσία δεν έχει σταματήσει κοντά δέκα χρόνια τώρα. Οικογένειες, γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένοι θαλασσοπνίγονται, βασανίζονται, πέφτουν θύματα δουλεμπορίου, με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις όχι μόνο να σφυρίζουν αδιάφορα, αλλά να συναινούν, να σιγοντάρουν και να συμμετέχουν ενεργά στο ιμπεριαλιστικό έγκλημα που συντελείται σε μια σειρά από χώρες, εφαρμόζοντας ταυτόχρονα μια εγκληματική, ακραία αντιπροσφυγική πολιτική.

Για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα οι άρχουσες ελίτ και οι κυβερνήσεις των δυτικών ιμπεριαλιστικών χωρών επιστρατεύουν την πιο επαίσχυντη προπαγάνδα και τον ανοιχτό «θεσμικό» ρατσισμό. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η δήλωση του βουλευτή της ΝΔ και καθηγητή Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο, Δημήτρη Καιρίδη, ο οποίος δε δίστασε να ξεστομίσει σε ένα κρεσέντο κυνικότητας, ότι στην Ουκρανία σκοτώνονται «λευκοί, χριστιανοί Ευρωπαίοι», όχι «αλλόθρησκοι από τα βάθη της Αφρικής»!

«Να κάθονται και να σφαγιάζονται στην καρδιά της Ευρώπης… και αν θέλετε να το πω και κυνικά, εδώ δε μιλάμε για μια σφαγή σε ένα μακρινό μέρος κάπου στα βάθη της Αφρικής με αλλόθρησκους, αλλά για -να το πω τελείως κυνικά, ξέρω ότι ακούγεται πολιτικά ανορθόδοξο, αλλά δυστυχώς και αυτό μετράει- χριστιανούς, λευκούς, Ευρωπαίους, που είναι από εμάς, προέρχονται από εμάς…», ήταν η εμετική δήλωση του βουλευτή του Μητσοτάκη που ξεσήκωσε σφοδρές αντιδράσεις.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και οι πρακτικές του καθεστώτος του Κιέβου και των νεοναζί συμμάχων του που πατρονάρονται για μια και πλέον οκταετία από τους δυτικούς ιμπεριαλιστές. Σύμφωνα με καταγγελίες και μαρτυρίες ανθρώπων που προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τη φρίκη του πολέμου, στα συνοριακά φυλάκια της Ουκρανίας δινόταν προτεραιότητα στους λευκούς Ουκρανούς, ενώ σε Αφρικανούς, Λατινοαμερικάνους και Ασιάτες που εγκλωβίστηκαν στη χώρα επιφύλασσαν πολύ χειρότερη μεταχείριση, καθυστερώντας να τους περάσουν από τα σύνορα ή κατεβάζοντάς τους από οχήματα, εξωθώντας τους να συνεχίσουν πεζοί. Παρόμοιες καταγγελίες διατυπώθηκαν και για την «υποδοχή» αυτών των ανθρώπων στην Πολωνία.

Πρόσφυγες «βορά» στη ζούγκλα του ελληνικού τουριστικού κεφαλαίου

Την ίδια ώρα, η μοίρα που επιφυλάσσει η ελληνική κυβέρνηση στους Ουκρανούς πρόσφυγες για τους οποίους εκφράζει κατά τα άλλα την «αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη» της είναι η εκμετάλλευση και η εξώθησή τους στην εργασιακή ζούγκλα του ελληνικού τουρισμού.
Ούτε λίγο ούτε πολύ ο υπουργός, Βασίλης Κικίλιας, δηλώνει ότι η κυβέρνηση σκοπεύσει να τους εξωθήσει στο να κλείσουν τις «τρύπες» στον συγκεκριμένο κλάδο: «Με βάση τη ραγδαία ανάπτυξη που έχει το τουριστικό προϊόν στη χώρα και σε όλη την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, γεννήθηκε η ανάγκη για επιπλέον 50.000 θέσεις εργασίας. Αυτές δεν καλύφθηκαν πέρυσι από το ελληνικό εργατικό δυναμικό, οπότε αυτές οι θέσεις εργασίας, ενδεχομένως θα μπορούσαν να καλυφθούν από ομογενείς μας ή Ουκρανούς πρόσφυγες, αν αυτοί έρθουν στην Ελλάδα για να μείνουν».
Δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν κατά τη θερινή σεζόν στον τουρισμό, μια κανονική εργασιακή ζούγκλα με αμέτρητες καταγγελίες για παραβίαση της νομοθεσίας, ακόμα και των πιο στοιχειωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων, μπορεί να φανταστεί κανείς τι περιμένει τους ξεριζωμένους και εξαθλιωμένους Ουκρανούς.

Οι πόλεμοι και οι ανταγωνισμοί των ιμπεριαλιστών γεννούν τα καραβάνια προσφύγων και μεταναστών. Μόνο που αυτή τη φορά τα καραβάνια προέρχονται από τη δική μας γειτονιά και ο πόλεμος βρίσκεται ξανά στο κατώφλι της Ευρώπης.
Καθήκον του αριστερού και κομμουνιστικού κινήματος, κάθε προοδευτικού ανθρώπου, είναι η συγκρότηση ενός πλατιού, μαζικού, οργανωμένου και μαχητικού αντιπολεμικού-αντιιμπεριαλιστικού κινήματος που θα αντιπαλεύει τη φιλοπόλεμη πολιτική των ιμπεριαλιστών και θα βάλει φραγμό στην εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο στην Ουκρανία και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Κάτω οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ΗΠΑ – Ρωσίας στην Ουκρανία
Καμιά εμπλοκή της Ελλάδας στα επιθετικά αμερικανονατοϊκά σχέδια

Διαβάστε επίσης