Ο ανυποχώρητος αγώνας του φοιτητικού κινήματος μπορεί να οδηγήσει σε κυβερνητική υποχώρηση

Κατηγορία: 
φοιτητική πορεία εκπαιδευτικός όμιλος

Η σθεναρή αντίσταση του φοιτητικού κινήματος και η όξυνση της τρομοκρατίας από την πλευρά της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα την πραγματοποίηση βίαιων αστυνομικών επιθέσεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τον τραυματισμό και τις συλλήψεις φοιτητών, έχει οδηγήσει την κυβέρνηση σε αναδίπλωση, με δημοσιεύματα στον τύπο να κάνουν λόγο για πιθανή αποχώρηση των ΟΠΠΙ από τα πανεπιστήμια. Ειδικότερα, δημοσιεύματα στην «Καθημερινή» και την «Εφημερίδα των Συντακτών» ανέφεραν πως κυβέρνηση και πρυτανικές αρχές οδηγούνται στη λύση της αποχώρησης των ΟΠΠΙ από τα πανεπιστήμια, ιδιαίτερα μετά και από τη βίαιη καταστολή και τις τελευταίες αστυνομικές επιθέσεις απέναντι στο φοιτητικό κίνημα.

Ανεξάρτητα από τη διάψευση των εν λόγω δημοσιευμάτων από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, η ίδια η ύπαρξη τέτοιων ειδήσεων αποδεικνύει πως στα κυβερνητικά επιτελεία επικρατεί πολιτικός «πονοκέφαλος», ιδιαίτερα μετά και από τις εικόνες της σκληρής αστυνομικής βίας απέναντι στους φοιτητές. Από την άποψη αυτή, συνυπολογίζοντας και τη δυσκολία παρουσίας ενός τέτοιου σώματος όπως οι ΟΠΠΙ στις σχολές χωρίς τη συνοδεία των ΜΑΤ, αποτελεί αναντίρρητη διαπίστωση πως για την κυβέρνηση η υπόθεση της εγκατάστασης της πανεπιστημιακής αστυνομίας εξελίσσεται σε σοβαρό πρόβλημα. Προκειμένου, λοιπόν, να κατασταλούν οι φοιτητικοί αγώνες και να καλλιεργηθεί κλίμα τρόμου και φόβου, αποτέλεσε σκόπιμη επιλογή της κυβέρνησης η απότομη όξυνση της καταστολής, τόσο με την απόφαση εμφάνισης της πανεπιστημιακής αστυνομίας και στο ΑΠΘ, τη ρίψη χημικών κατά τη διάρκεια συναυλίας με πάνω από 5.000 παρευρισκόμενους στον χώρο του πανεπιστημίου και την πραγματοποίηση δύο συλλήψεων φοιτητών στην Θεσσαλονίκη, όσο και με την ιδιαίτερα βίαιη αστυνομική επίθεση απέναντι στη φοιτητική διαδήλωση στην Αθήνα που καλέστηκε ως απάντηση για τα γεγονότα στο ΑΠΘ το Σάββατο 17/9. Ακόμα και η κινητοποίηση των εστιακών φοιτητών στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ την Τετάρτη 28/9 αντιμετωπίστηκε με ΜΑΤ και καταστολή.

Η Φοιτητική Πορεία συμμετείχε δραστήρια σε όλες τις κινητοποιήσεις, συγκροτώντας μαζικά και μαχητικά μπλοκ, ιδιαίτερα στη διαδήλωση της Τρίτης 27/9. Από την πρώτη στιγμή κατήγγειλε το όργιο καταστολής, καλώντας σε ενίσχυση του ανυποχώρητου παμφοιτητικού αγώνα για να σπάσει το κλίμα φόβου που επιχειρεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση. Συμμετείχε στην κινητοποίηση των συλλόγων των εστιακών φοιτητών της Τετάρτη 28/9 στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ, καταγγέλλοντας την αστυνομική επίθεση στους συγκεντρωμένους φοιτητές. Ταυτόχρονα, μέλη και φίλοι της ΦΠ πραγματοποίησαν πλατιά παρέμβαση στη συναυλία των φοιτητικών συλλόγων την Πέμπτη 29/9 στα Προπύλαια, ενώ με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ανοιχτή εκδήλωση-συζήτηση που διοργάνωσε την Παρασκευή 30/9 στο Σήμα.

Στάθηκε και στέκεται σθεναρά απέναντι στις διασπαστικές κινητοποιήσεις, τη διαιρετική πολιτική και την προσπάθεια οργανωτικής επιβολής στο φοιτητικό κίνημα των δυνάμεων της ΠΚΣ και των ΕΑΑΚ, προβάλλοντας τον δρόμο του οργανωμένου, μαζικού, ενωτικού και μαχητικού αγώνα μέχρι τη νίκη.

Διαβάστε επίσης