Πολιτισμική αδιαφορία

kallitexnes

Μαύρο έπεσε στον πολιτιστικό χώρο μαζί με τα περιοριστικά μέτρα που εφάρμοσε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid-19. Μαζί με το φόρτωμα της αντιμετώπισης της κρίσης στην «ατομική ευθύνη» και τον «απομονωτισμό» έκλεισαν ερμητικά και όλοι οι πολιτιστικοί πνεύμονες του τόπου. Κινηματογράφοι, θέατρα, μουσεία, χώροι τέχνης.
Με την εφαρμογή, λοιπόν, αυτών των αυταρχικών μέτρων όλοι οι εργαζόμενοι που απασχολούνταν σε αυτές τις επιχειρήσεις, και όχι μόνο, πλήγησαν οικονομικά μένοντας χωρίς δουλειά. Κάποιοι μόνιμα και κάποιοι άλλοι προσωρινά. Η απόφαση που πήρε η κυβέρνηση να δώσει στους πληττόμενους κλάδους το συμβολικό επίδομα των 800 ευρώ, ήρθε πολύ καθυστερημένα για τους ανθρώπους του πολιτισμού.
Ύστερα από τους αγώνες που δώσαμε για την υποστήριξη των καλλιτεχνών (support art workers & σωματεία εργαζομένων), ηθοποιοί, μουσικοί, ενδυματολόγοι, σκηνοθέτες, στιχουργοί, εικαστικοί, ζωγράφοι, make-up artists, χορευτές, οπερατέρ, ηχολήπτες, φωτογράφοι και άλλοι πολλοί, και έπειτα από την πίεση που ασκήθηκε, από τον ίδιο τον λαό, μόνο τότε η κυβέρνηση αποφάσισε επιτέλους να εντάξει και τους καλλιτέχνες στο επίδομα των 800 ευρώ. Αν και τελικά έθεσε τέτοια κριτήρια, που πρακτικά απέκλειε ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων του κλάδου.
Οι καλλιτέχνες, οι οποίοι ήταν οι πρώτοι που χτυπήθηκαν από την οικονομική κρίση που η άφιξή της επιταχύνθηκε από την πανδημία, οι πρώτοι που έμειναν χωρίς δουλειά και οι τελευταίοι που θα επιστρέψουν στην εργασία τους, δεν υπήρχαν στην λίστα της κυβέρνησης για το επίδομα. Οι άνθρωποι του πολιτισμού ήταν αυτοί που στάθηκαν στον λαό με τις τέχνες τους στην περίοδο της καραντίνας, ανεβάζοντας στο διαδίκτυο δωρεάν θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, μουσικά βίντεο και άλλα πολλά. Οι άνθρωποι του πολιτισμού που είναι ο ίδιος ο πολιτισμός δεν σιώπησαν, δεν κρύφτηκαν.
Η κυβέρνηση, ωστόσο, έδειξε ξεκάθαρα ότι δεν θεωρεί τους ανθρώπους της τέχνης σκληρά εργαζόμενους αλλά απαξιεί πλήρως για εκείνους... τους διασκεδαστές, που απλά περνούν την ώρα τους, τους χομπίστες! Και αυτό μας το επιβεβαίωσε, για ακόμη μία φορά, ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, όταν αναφέρθηκε στις διαδηλώσεις των ανθρώπων του πολιτισμού για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους επισημαίνοντας ότι κάνουν αντιπολίτευση στην κυβέρνηση και κριτική και κάτι τέτοιο είναι αποκαρδιωτικό για εκείνον, δείχνοντας με αυτόν τον ειρωνικό τρόπο την πλήρη απαξίωση της κυβέρνησης για τον αγώνα των καλλιτεχνών. Στον αντίποδα ο καλλιτέχνης και πρόεδρος του ΔΣ της ΕΔΕΜ (Ένωση Δικαιούχων Έργων Μουσικής) Φοίβος Δεληβοριάς απάντησε στον Υπουργό Ανάπτυξης λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν με χωρίζει τίποτα με τον κ. Γεωργιάδη εκτός από όλο τον κόσμο. Οι καλλιτέχνες είμαστε δίπλα στον κόσμο και περνάμε κι εμείς το ίδιο. Ο κ. Υπουργός μίλησε ως η εξουσία απέναντι στους καλλιτέχνες. Εγώ αυτό που θέλω να πω είναι ότι αν κοιτάξει αυτά που θέλουμε να πούμε, θα τα βρει δίκαια».
Για αυτόν τον λόγο πρέπει όλος ο δημοκρατικός κόσμος, ο κόσμος που προσβλέπει στον πολιτιστικό ανθό, να σταθεί δίπλα στους ανθρώπους της Τέχνης και του Πολιτισμού που αγωνίζονται για την επιβίωσή τους και να υπερασπιστούμε τα δίκαια αιτήματά τους, όπως το επίδομα των εργαζομένων, το επίδομα ανεργίας, στήριξη των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών επαγγελματιών του κλάδου. Μας αφορούν όλους! Οι άνθρωποι του πολιτισμού μπορούν να γίνουν το παράδειγμα για όλους μας. Αγωνίστηκαν και εξακολουθούν να αγωνίζονται για αυτά που δικαιούνται. Όσο η κυβέρνηση περνάει αντιλαϊκά και αντιδημοκρατικά μέτρα, περιορίζοντας την δημοκρατία, τόσο ο λαός θα βγαίνει στους δρόμους και θα φωνάζει ζητώντας αυτά που δικαιούται. Στους αγώνες ο λαός δεν μένει απλά θεατής!

Σταυρούλα Χ.

Διαβάστε επίσης