Πορεία-Αγων. Κινήσεις Νομικής ΑΠΘ: Η επίσχεση τελείωσε, τα προβλήματά μας και η κοροϊδία όχι!

Κατηγορία: 

Τι είδους μεταφορές είχαμε πριν την επίσχεση; Είχαμε τα μουσειακού είδους «μπλε». Τις αδέσποτες ρόδες που «ξέφευγαν». Τα αυτό-αναφλεγόμενα αστικά. Τους ελεγκτές που «τη δουλειά τους κάνουν» (χαρακτηριστική η περίπτωση στον τερματικό Χαριλάου). Πενήντα λεπτά το «μειωμένο» για μια διαδρομή μετά από αλλεπάλληλες αυξήσεις. Αυτό θα έχουμε και τώρα!

Ή μήπως όχι; Καθ ’όλη τη διάρκεια της επίσχεσης παίχτηκε μια καλοστημένη παράσταση. Το ένα μέρος (Οργανισμός) εκμεταλλευόμενο την πλήρη αποσυγκρότηση και εκτεταμένη μετοχοποίηση των εργαζομένων του, τους άφησε απλήρωτους για να τους χρησιμοποιήσει στην αντιπαράθεσή του με την κυβέρνηση σε μια προσπάθεια υφαρπαγής μεγαλύτερης επιδότησης για ματσάλημα. Πάντα βέβαια επειδή μάχεται για το δικαίωμα του λαού της πόλης στη μετακίνηση. Η άλλη μεριά, η αντί-λαϊκότατη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, άρπαξε την ευκαιρία να δημιουργήσει ένα φιλολαϊκό προφίλ γύρω από τον εαυτό της, ως μια κυβέρνηση που μάχεται το «παλιό», τη διαφθορά, τις ληστρικές επιχειρήσεις. Και αυτή «για το καλό του λαού της πόλης»!

Η λύση βρέθηκε! Μετά από την τιτανομαχία, η κυβέρνηση παραχώρησε ένα μέρος του κονδυλίου που διεκδικούσε ο οργανισμός. Κυρίως όμως ο οργανισμός με την αποδοχή της κυβέρνησης εξήγγειλε νέες αυξήσεις, με αποκορύφωμα τις άνω του 50% αυξήσεις στις μηνιαίες κάρτες!

Η μεταφορά αναδεικνύεται ταξικός φραγμός. Διότι δύο είναι τα ενδεχόμενα για όποιον δεν έχει εύκολη πρόσβαση: είτε έχουμε να δώσουμε 10-20 ευρώ για να μπορέσουμε να εξεταστούμε, είτε δεν τα έχουμε οπότε δεν εξεταζόμαστε. Ούτε δικαίωμα εξέτασης λοιπόν σε ένα ήδη εντατικοποιημένο πλαίσιο σπουδών που διαμόρφωσε το Νέο Πρόγραμμα Σπουδών.

Η Κοσμητεία τοποθετήθηκε. Όταν το Δ.Σ του συλλόγου της απευθύνθηκε, αρχικά δυσανασχέτησε, προσπάθησε να καλύψει το μέγεθος του προβλήματος και να μεταθέσει τις ευθύνες της στο υπερπέραν. Μετέπειτα και αντιλαμβανόμενη ότι το πρόβλημα διογκώνεται ταυτόχρονα με τη δυσαρέσκεια προς αυτήν, προχώρησε σε παραχώρηση/μανούβρα. Όλα τα μαθήματα που χάθηκαν εν μέσω επίσχεσης στη Νομική του ΑΠΘ, εξετάζονται το επόμενο Σάββατο! Η στροφή αυτή που προέκυψε επί της ουσίας με το ελάχιστο δυνατόν που θα μπορούσε να κάνει ο σύλλογος δείχνει τι εν δυνάμει μπορούμε να κάνουμε!

Ταυτόχρονα, όμως, μιλάμε για συνθήκες εξέτασης που μας επιστρέφουν στο πρώτη/δεύτερη βάρδια των ενδοσχολικών εξετάσεων, αφού περισσότερα μαθήματα στοιβάζονται στην ίδια μέρα (4 πρώτου, 4 δεύτερου, 3 τρίτου και 3 τέταρτου έτους!). Διαλέγουμε και παίρνουμε, ενώ καμία δέσμευση δεν υπάρχει για τα επιλογής, παρά μόνο παραπομπή στους διδάσκοντες. Δηλαδή αυτή η μανούβρα αντί να κόβει άμεσα, χρυσώνει το χάπι και φέρνει έμμεσα και αγόγγυστα το ταξικό κόσκινο.

Το αφήγημα της κοσμητείας για να αρνηθεί το αίτημα της εμβόλιμης επαναληπτικής εξεταστικής στα μαθήματα που χάθηκαν είναι ο «νόμος της φύσης», οι 13 υποχρεωτικά διδακτικές εβδομάδες για την ύπαρξη εξαμήνου, που εισήγαγε ο νόμος-πλαίσιο το 2006. Και εκεί ξεχωρίζει η ήρα από το στάρι.

Οι δυνάμεις του συστήματος (ΔΑΠ, ΑΦΠ, ΦΟΙΤΑΝ) που αφού υπερασπίζονται το σύνολο της επίθεσης στα εκπαιδευτικά μας δικαιώματα, είναι αυτονόητο ότι δια της σιωπής των ιδίων ή την προσπάθεια φίμωσης των ταξικών φωνών θα σωπάσουν για τον χαρακτήρα της απόφασης της κοσμητείας. Και πολλά (πιέστηκαν) και έκαναν θα λέγαμε.

Οι δυνάμεις της ήττας και της υποταγής (ΑΡΔΙΝ, ΕΑΑΚ, ΑΡΕΝ,ΠΚΣ).Που αισθάνθηκαν καλεσμένοι σε έναν «διάλογο» που σύστημα και κοσμητεία ποτέ δεν άνοιξαν. Που στη βάση της υποταγής αναγκάζονται το πολύ να κατανοούν την «καημένη κοσμητεία που υποχρηματοδοτείται», να κάνουν την γενική πολιτική τους παρέμβαση στον κοσμήτορα για τη διαγραφή του χρέους, τη δραχμή, την εθνικοποίηση, και ύστερα να βλέπουν ταβάνι στο ψηφισμένο «13 εβδομάδες»(!). Ή και μετά από πύρινους αντί-συνδιαχειριστικούς λόγους και με πετσοκομμένα τα «προγραμματικά» να αποδέχεται σαν μεγάλη νίκη το στρίμωγμα όλων των μαθημάτων σε μια μέρα. Γι’ αυτό και απέσυραν την πρότασή τους για παράσταση διαμαρτυρίας για το ζήτημα που θα γινόταν την Τρίτη (4/10). Στρίμωγμα που όπως αναφέραμε αποτελεί εμπόδιο για τις σπουδές των λαϊκών φοιτητών.

Οι δυνάμεις της αντίστασης και της διεκδίκησης. Που επιμένουν να μην μπαίνουν σε μια λογική πετσοκόμματος των δικαιωμάτων μας. Που δεν βρίσκουν όριο στα ταβάνια που θέτει ο νόμος πλαίσιο αλλά θέλουν να τον ανατρέψουν. Όπως θέλουν να ανατρέψουν και κάθε «αντικειμενική πραγματικότητα» που μας πετάει έξω από τη σχολή μας.

Συγκροτούμε δυνάμεις και διεκδικούμε:

  • KAMIA AYΞΗΣΗ ΣΕ ΚΑΡΤΕΣ ΚΑΙ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

  • ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΟΥΣ

  • ΔΩΡΕΑΝ/ΦΘΗΝΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΛΑΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

  • ΕΜΒΟΛΙΜΗ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ

  • ΚΑΤΩ Ο ΝΟΜΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟ

Διαβάστε επίσης