Πορεία Παντείου: Όχι στο Σχέδιο «Αθηνά»! Αίτημα που μπορεί και πρέπει να συσπειρώσει όλους τους φοιτητές!

Κατηγορία: 

Η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, υπό την αυστηρή επιτήρηση της τρόικας, έχει βαλθεί να ισοπεδώσει όλες τις μεταπολεμικές κατακτήσεις του λαού και της νεολαίας. Μαζί με τη βίαιη φτωχοποίηση των ευρύτερων κοινωνικών στρωμάτων και την κατάργηση λαϊκών κατακτήσεων δεκαετιών, στο στόχαστρό της εξαρχής μπήκαν και τα δικαιώματα της νεολαίας.

Το νέο μεγαλόστομο εφεύρημα της πολιτικής ηγεσίας φέρει τον τίτλο Σχέδιο «Αθηνά». Έχει συναντήσει ήδη σημαντικές αντιδράσεις, αλλά ανεπαρκώς οργανωμένες και συντονισμένες. Οι συγχωνεύσεις δεκάδων τμημάτων και σχολών, η εξώθηση χιλιάδων φοιτητών σε εσωτερική μετανάστευση και το κυριολεκτικό στοίβαγμά τους στις νέες ενοποιημένες σχολές, η δημιουργία ομόσπονδων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων (πελώριων καταρχάς στη διοίκηση), ο πολλαπλασιασμός και η διεύρυνση των ταξικών φραγμών, αποτελούν βέβαια σχεδιασμό από τον οποίον απουσιάζουν παντελώς τα «επιστημονικά και εκπαιδευτικά κριτήρια». Η «Αθηνά» θα δυσχεράνει την εισαγωγή και την παραμονή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ ταυτόχρονα θα υποβαθμίσει περαιτέρω την ποιότητα των παρεχόμενων σπουδών στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας. Ο πρώτιστος σχεδιασμός στον οποίον υπακούουν οι προωθούμενες μεταρρυθμίσεις είναι ο οικονομικός στραγγαλισμός των τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων για την εκπλήρωση των «μνημονιακών υποχρεώσεων».

Στην κατηγορία δημιουργίας ομόσπονδου πανεπιστημίου εμπίπτει και το Πάντειο! Το Πάντειο θα οδηγηθεί σε διοικητική συνένωση με το Χαροκόπειο, τη Γεωπονική, το ΠΑ.ΠΕΙ. και την ΑΣΟΕΕ, δημιουργώντας ένα πανεπιστημιακό τερατούργημα που θα φέρει τον -βαρύγδουπο επίσης- τίτλο «Αδαμάντιος Κοραής».

Το γενικό σιωπητήριο που επικρατεί στις κορυφές της κυβερνητικής παράταξης ΔΑΠ-ΝΔΦΚ με σκοπό τη δημιουργία κλίματος εφησυχασμού και συναίνεσης του φοιτητικού κόσμου του Παντείου (με το επιχείρημα πως «αφού δεν πρόκειται για συγχωνεύσεις τμημάτων, τότε δεν τρέχει τίποτα»), δεν αποτυπώνει καθόλου την πραγματικότητα. Η διοικητική συγχώνευση θα επηρεάσει καταλυτικά τη φοιτητική ζωή στο Πάντειο. Η περαιτέρω υποβάθμιση των γραμματειών, οι σχεδιαζόμενες απολύσεις των εργαζομένων και η δραματική μείωση των κονδυλίων σε συνδυασμό με τον δρόμο που στρώνεται για μεταφορά και συγχωνεύσεις και εκπαιδευτικών λειτουργιών, φανερώνει ένα κομμάτι μόνο από τον πραγματικά αντιεκπαιδευτικό χαρακτήρα των προωθούμενων αλλαγών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ο ρόλος του φοιτητικού κινήματος θα αποδειχθεί καταλυτικός το επόμενο διάστημα! Οι πολιτικές κατευθύνσεις που θα επικρατήσουν θα διαδραματίσουν αποφασιστικό ρόλο στην ανατροπή -η μη- του Σχεδίου «Αθηνά» όπως και όλων των αντιεκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων.

Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, με χαρακτηριστικό της την τυφλή υπεράσπιση των μνημονιακών επιλογών τής συγκυβέρνησης και την έκφραση αντιδραστικών προτάσεων (όπως πρόσφατα με τις εκκλήσεις της για εγκατάσταση ιδιωτικής αστυνομίας στο χώρο των πανεπιστημίων) είναι σε σύγκρουση με τα πραγματικά συμφέροντα των φοιτητών. Ο ρόλος που διαδραματίζει στις συλλογικές διαδικασίες (χαρακτηριστική είναι η συνεχής απουσία της από τις συνεδριάσεις του ΔΣ, μολονότι η σύγκληση και η συμμετοχή της σε αυτές αποτελεί καταστατική και ουσιαστική υποχρέωσή της) την καθιστούν βασική υπεύθυνη για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο φοιτητικός σύλλογος Παντείου.

Πολλές φορές συμπληρωματικά σε αυτή την κατεύθυνση λειτουργούν και ορισμένες δυνάμεις που αναφέρονται στην Αριστερά. Η ΕΑΑΚ, επιδιώκοντας δήθεν την πολιτική ανύψωση των φοιτητών, θέτει πολυσέλιδα πλαίσια με ανεβασμένες πολιτικές αναλύσεις, γεγονός το οποίο περιορίζει δραματικά τα περιθώρια συσπείρωσης των φοιτητών πάνω στο κοινό πρόβλημα: Σύμφωνα με την ΕΑΑΚ, για να ενωθούν οι φοιτητές ενάντια στο σχέδιο «Αθηνά», πρέπει πρώτα να συμφωνούν με το αίτημα «να πέσει η κυβέρνηση», πρέπει να συμφωνούν και με την προτεινόμενη (πάντα προκαθορισμένη) μορφή αγώνα, δηλαδή την «κατάληψη».

Ορμώμενο, φαινομενικά, από άλλη αφετηρία, άλλα καταλήγοντας στο ίδιο αποτέλεσμα, το ΜΑΣ καταθέτει το σύνολο των πολιτικών θέσεων του ΚΚΕ προς ψήφιση στους φοιτητές προκειμένου να αγωνιστούν και αυτοί ενάντια στο Σχέδιο «Αθηνά», λες και είναι απαραίτητο να ταυτίζεσαι με το σύνθημα για «Λαϊκή Εξουσία» για να μην θες να συγχωνευτεί το πανεπιστήμιο σου. Η διασπαστική λογική του ΚΚΕ και συνακόλουθα του ΜΑΣ, που διαδηλώνει σε διαφορετική πλατεία, άλλη ώρα, άλλη μέρα υπονομεύει τον συλλογικό αγώνα και την ενότητα του φοιτητικού κινήματος

Η ΑΡΕΝ παρουσιάζει «έωλη», δηλαδή ασταθή, συμπεριφορά απέναντι στο σχέδιο «Αθηνά», όπως ακριβώς και ο Α. Τσίπρας, ο οποίος χαρακτήρισε «έωλο» το σχέδιο Αθηνά, αντί να προβεί σε καθαρή και απερίφραστη αποδοκιμασία και καταγγελία του. Αν υπήρχαν «σταθερά» κριτήρια για τις δεκάδες συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων ΤΕΙ και ΑΕΙ, η ΑΡΕΝ πιθανότατα θα έμπαινε στη διαδικασία να τις συζητήσει.

Η Πορεία θεωρεί ότι το στοίχημα ενάντια στο νέο αντιεκπαιδευτικό πακέτο μέτρων που ακούει στο όνομα «Αθηνά», μπορεί, και πρέπει να κερδηθεί. Θα απαιτήσει όμως τη μεγαλύτερη δυνατή ενότητα των φοιτητών καθώς και τη στήριξη των συλλογικών, αγωνιστικών αποφάσεων.

Η Πορεία θα συνεχίσει να αγωνίζεται για να επανέλθει στο προσκήνιο η μεγάλη μάζα των φοιτητών, οι οποίοι σήμερα απέχουν ή παρακολουθούν διακριτικά τις εξελίξεις σε βάρος των σπουδών τους. Θα συνεχίσει να αγωνίζεται για να επανέλθουν στις συνελεύσεις οι φοιτητές, για να ακουστεί ο δικός τους λόγος πάνω στην πραγμάτευση των κοινών προβλημάτων. Στην κατεύθυνση αυτή πρέπει να αποδοκιμαστεί η καθόλα διασπαστική πλαισιολογεία και η πλαισιολαγνεία.

Η θέλησή των φοιτητών μπορεί να ενωθεί και να εκφραστεί πατώντας στα κοινά αιτήματα, δηλαδή σε άξονες αγώνα: αυτοί θα επαναφέρουν το φοιτητικό κίνημα στα αμφιθέατρα, στις συλλογικές διαδικασίες, στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Στον αγώνα αυτό για την ενότητα των φοιτητών, οι καταθέσεις ολόκληρων κατεβατών προς ψήφιση, διαιρούν και διασπούν το σώμα του Συλλόγου.

Να ενώσουμε όλους τους φοιτητές της Σχολής μας υπό ένα κοινό αίτημα, να δώσουμε ένα ισχυρό, ξεκάθαρο μήνυμα:

«Όχι στο σχέδιο “Αθηνά”!»

«Κάτω η μνημονιακή πολιτική της φτώχειας και της εξαθλίωσης»

Διαβάστε επίσης