ΣΕΚΑ: Με πρόσχημα την επιδημία, εξαπολύουν πρωτόγνωρη επίθεση σε εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα. Να μη περάσει!

Με πρόσχημα την έκτακτη συνθήκη της επιδημίας κορονοϊού, η κυβέρνηση της ΝΔ εξαπολύει πρωτόγνωρη επίθεση σε εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα, με βέβαιο παρανομαστή ότι τα νέα αντικοινωνικά, αντεργατικά και αντισυνδικαλιστικά μέτρα ΔΕΝ πρόκειται να αποδώσουν στην αντιμετώπιση της επιδημίας, ενώ αντιθέτως, θα συμβάλουν στην περαιτέρω καταβύθιση της γενικής κατάστασης των εργαζομένων αλλά και της οικονομίας της χώρας.

Πιο χαρακτηριστικά επισημαίνουμε τα πρόσφατα αυτά μέτρα:

Με την ΠΝΠ της 11.03.20, οι εργοδότες δεν δεσμεύονται πλέον να ανεβάζουν στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ τις αλλαγές στα ωράρια εργασίας, την οργάνωση του χρόνου εργασίας, την υπερεργασία και την υπερωριακή απασχόληση. Ως προς αυτά, το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ αναστέλλεται, οπότε με τη σφραγίδα του νόμου τώρα οι εργοδότες μπορούν να αυθαιρετούν, να αλλάζουν ωράρια, να υποχρεώνουν τους εργαζόμενους σε υπερωρίες και μάλιστα απλήρωτες, κ.ά.

Με το κατάπτυστο άρθρο 9 της ΠΝΠ της 20.03.20, οι εργοδότες θα μπορούν να μειώσουν τον χρόνο απασχόλησης των εργαζομένων τους έως και 2 εβδομάδες το μήνα κατ’ελάχιστο (βάζοντας τους εργαζομένούς τους να δουλεύουν τον μισό μήνα, είτε 2 βδομάδες συνεχόμενα και μετά αργία, είτε μία εβδομάδα δουλειά και την άλλη αργία εναλλάξ). Βέβαια, θα δίνουν και τον ανάλογο, μειωμένο κατά 50%, μισθό, ενώ ταυτόχρονα κατά 50% μειώνονται και οι ασφαλιστικές εργοδοτικές εισφορές.

Μολονότι το αντεργατικό αυτό μέτρο θα ισχύσει για το επόμενο 6μηνο (!), η απαγόρευση απολύσεων εν μέσω κορονοϊού (που νομικώς προβλέφθηκε μετά το κύμα δεκάδων χιλιάδων απολύσεων των πρώτων ημερών της επιδημίας), ισχύει μόνο για τον πρώτο μήνα εφαρμογής του μέτρου. Αλλά ακόμη και μέσα στον μήνα αυτόν, ας σημειωθεί με έμφαση ότι οι εταιρείες που θα προβούν στις εν λόγω δραματικές περικοπές μισθών, ούτως ή άλλως ΔΕΝ δεσμεύονται με οιονδήποτε τρόπο να διατηρήσουν τους ίδιους εργαζόμενους, αλλά μπορούν να προσλάβουν άλλους (προφανώς, φθηνότερους) στη θέση των απολυμένων, αρκεί να διατηρήσουν «τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας».

Η ίδια η κυβέρνηση θα δυσκολευτεί πολύ να απαντήσει πώς συνδέεται η επιδημία κορονοϊού με το διαβόητο άρθρο 12 της ΠΝΠ στις 20.3.20, σύμφωνα με το οποίο αναστέλλεται η απαγόρευση πολιτικής επιστράτευσης και κάθε μορφής επίταξης κατά τη διάρκεια απεργίας, έως τις 30 Απρίλη 2020.

Την ώρα ακριβώς που η κυβέρνηση έχει κηρύξει απαγόρευση κυκλοφορίας και έχει απαγορεύσει ιδιωτικές και δημόσιες συναθροίσεις (φυσικά, τα εργοστάσια και τα εργοτάξια λειτουργούν κανονικά, προφανώς ο κορονοϊός δεν φτάνει εκεί), πατώντας ακριβώς στην επιδημία, βρίσκει «ευκαιρία» και προετοιμάζει την κοινωνία για αντεργατικά και αντιδημοκρατικά μέτρα δοκιμάζοντας τώρα την εφαρμογή τους. Ο κόσμος της εργασίας γνωρίζει ότι τα «προσωρινά» μέτρα στην πραγματικότητα έρχονται για να μείνουν! Μα ακόμη κι αν μείνουν έστω μία μέρα, είναι επιζήμια για τους εργαζόμενους και τη μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας!

Να μη περάσει η νέα επίθεση στα εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματά μας!

Να μη πληρώσουν οι εργαζόμενοι τη νέα κρίση που έρχεται!

Διαβάστε επίσης