Στα λόγια αγώνας, στην πράξη ...συμβιβασμός!

Κατηγορία: 

Με ευθύνη της ΕΑΑΚ ο σ.φ. Φιλοσοφικής δε θα κατέβει

οργανωμένα στην κινητοποίηση ενάντια στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής!

Την Παρασκευή 23/2 ως Πορεία Φιλοσοφικής καταθέσαμε στο Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου μας πρόταση με σκοπό να πάρουμε απόφαση να συμμετέχουμε ως Φοιτητικός Σύλλογος στην κινητοποίηση που καλούν μια σειρά σπουδαστικοί και φοιτητικοί σύλλογοι την Δευτέρα 26/2, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Θεωρούμε ότι ο κοινός αγώνας σε ΑΕΙ-ΤΕΙ ενάντια στο νόμο Γαβρόγλου και την αντιεκπαιδευτική πολιτική είναι επιτακτική ανάγκη των καιρών, ιδιαίτερα στη φάση αυτή, που η επίθεση απέναντι στα μορφωτικά και επαγγελματικά δικαιώματα των συναδέλφων μας στα ΤΕΙ οξύνεται και που τα ΑΕΙ μπαίνουν και αυτά στο στόχαστρο της ίδιας πολιτικής, όταν μάλιστα στις καθηγητικές σχολές (και στη Φιλοσοφική) δρομολογείται η απόσπαση της διδακτικής και παιδαγωγικής επάρκειας απ’ τα πτυχία μας.

Από τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου απουσίαζαν -κατά τη συνήθη πρακτική τους- οι δυνάμεις της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ, αποδεικνύοντας στην πράξη πόσο «νοιάζονται» για τα προβλήματα των φοιτητών, πόσο «κόπτονται» για τις συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες και τα όργανα των φοιτητικών συλλόγων.

Οι υπόλοιπες δυνάμεις (ΠΚΣ, ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ) συμφώνησαν με το ψήφισμα και το υπερψήφισαν. Ωστόσο, τα μέλη της ΕΑΑΚ φρόντισαν να κάνουν καθαρό ότι «αν και στηρίζουν την κινητοποίηση, παρόλα αυτά ο σ.φ. Φιλοσοφικής δεν μπορεί να κατέβει σ’ αυτήν οργανωμένα με πανό». Πρόσχημα για τη στάση τους αυτή αποτελεί το γεγονός ότι για τα ΕΑΑΚ τα Διοικητικά Συμβούλια των συλλόγων «δε δικαιούνται να παίρνουν αποφάσεις για οργανωμένη συμμετοχή φοιτητικών συλλόγων σε πορείες».

Ως Πορεία, θεωρούμε ότι με τη στάση τους αυτή οι δυνάμεις της ΕΑΑΚ υπονομεύουν όχι μόνο τις συλλογικές διαδικασίες και τα όργανα των συλλόγων, αλλά και τους ίδιους τους αγώνες του φοιτητικού κινήματος. Αναμφίβολα το ανώτερο όργανο κάθε συλλόγου είναι η Γενική Συνέλευση, όπου σ’ αυτήν έχουν τη δυνατότητα όλοι οι φοιτητές μιας σχολής να συμμετέχουν και να παίρνουν συλλογικά αποφάσεις. Ωστόσο, τη δοσμένη στιγμή και με δεδομένο ότι η Παρασκευή 23/2 ήταν η τελευταία μέρα της εξεταστικής για τη Φιλοσοφική και δεν υπήρχε το χρονικό περιθώριο να καλεστεί Γενική Συνέλευση, κρίναμε αναγκαίο να καταθέσουμε την πρόταση αυτή στο Διοικητικό Συμβούλιο, με σκοπό ο σύλλογός μας να πάρει μια αγωνιστική απόφαση για τη στήριξη και τη συμμετοχή του στην κινητοποίηση στις 26/2. Ιδιαίτερα και στον βαθμό που η πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου στάθηκε υπέρ της συμμετοχής του συλλόγου στην κινητοποίηση, η στάση των δυνάμεων της ΕΑΑΚ με την επιμονή τους να μην κατέβει ο σ.φ. Φιλοσοφικής οργανωμένα και με πανό στο συλλαλητήριο της Δευτέρας αποτελεί μία καραμπινάτη «επαναστατική» αναχώρηση από τους αγώνες. Αλήθεια, αφού τα Διοικητικά Συμβούλια είναι «όργανα γραφειοκρατικά και διακοσμητικά» όπως χαρακτηριστικά μας είπαν, γιατί σε μια σειρά σχολές σχήματα της ΕΑΑΚ κατέθεσαν αντίστοιχα ψηφίσματα για το συλλαλητήριο στις 26/2, γιατί η ΕΑΑΚ συμμετέχει στα ΔΣ, γιατί κατεβαίνει στις φοιτητικές εκλογές, γιατί σπαταλά τόσες δυνάμεις για μη χάσει ούτε μία ψήφο σε αυτές; Αλήθεια, ποιος ωφελείται με το να μην κατέβει ο σ.φ. Φιλοσοφικής στη συγκεκριμένη κινητοποίηση; Αλήθεια, βοηθάει ή όχι τον κοινό αγώνα σε ΑΕΙ-ΤΕΙ η οργανωμένη παρουσία με πανό συλλόγων σε τέτοιες κινητοποιήσεις; Αλήθεια, αποτελεί ή όχι έμπρακτη στήριξη του αγώνα των συναδέλφων μας στα ΤΕΙ η συμμετοχή μας στο συλλαλητήριο, τους δίνει ή όχι θάρρος να συνεχίσουν τον δίκαιο αγώνα τους;

Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθαρίζουμε απ’ την πλευρά μας ότι όποιος θέλει να μιλάει απ’ την πλευρά του φοιτητικού κινήματος και ιδιαίτερα της αριστεράς, οφείλει να αποδεικνύει στην πράξη και όχι μόνο στα λόγια αν είναι με το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα, αν υποστηρίζει τις κινητοποιήσεις των φοιτητών για τα δίκαια αιτήματά τους, αν σε τελική ανάλυση ενδιαφέρεται πραγματικά οι ίδιοι οι φοιτητικοί σύλλογοι και όχι μόνο οι «πρωτοπορίες» να κατεβαίνουν στους δρόμους και να αγωνίζονται μαζικά και οργανωμένα. Καλούμε όλους τους φοιτητές να κάνουν στην άκρη τέτοιες στάσεις που καλλιεργούν την ηττοπάθεια και τον συμβιβασμό και να κατέβουμε μαζικά στο συλλαλητήριο της Δευτέρας 26/2, 12.00 στα Προπύλαια, για να μην περάσει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, για να διαδηλώσουμε ενάντια στο νόμο Γαβρόγλου, για να διεκδικήσουμε το δικαίωμά μας στη δημόσια και δωρεάν παιδεία!

Διαβάστε επίσης