Σχετικά με την επιχείρηση διασπασης του σ.φ. Φιλοσοφικής και την ίδρυση "νέου" φοιτητικού συλλόγου Ιστορικού- Αρχαιολογικού από το ΜΑΣ

Κατηγορία: 

Εδώ και μερικές μέρες, με αφορμή την αδράνεια και τη γενικότερη κατάσταση υπολειτουργίας που επικρατεί στο φοιτητικό σύλλογο Φιλοσοφικής, οι δυνάμεις του ΜΑΣ στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας επιχειρούν μέσα από τη συλλογή υπογραφών να διασπάσουν τον ενιαίο σύλλογο φοιτητών Φιλοσοφικής «Κώστας Βάρναλης» και να ιδρύσουν ένα «νέο» φοιτητικό σύλλογο στο Ιστορικό-Αρχαιολογικό (ΣΦΙΑ).

Ας ξεκινήσουμε από ένα βασικό δεδομένο: Ο σύλλογος μας, όπως και οι περισσότεροι σύλλογοι πανελλαδικά, βρίσκεται σε μία κατάσταση αποδιοργάνωσης, αδράνειας και εκφυλισμού.

- Με την κυριαρχία της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ, οι οποίες διοργανώνουν party, μπουζούκια, κοινωνικά παντοπωλεία και bazaar, μοιράζουν δωρεάν σημειώσεις για τα μαθήματα για ψηφοθηρικούς λόγους, και γενικότερα ασχολούνται με ο,τιδήποτε άλλο, εκτός από τους φοιτητές και τα προβλήματά τους.

 

- Με Γενικές Συνελεύσεις άμαζες και άνευρες, όπου οι φοιτητές απλώς παρακολουθούν τη συνεδρίαση ενός «μίνι κοινοβουλίου», όπου οι παρατάξεις αναλώνονται σε μία διαδικασία άγονης και χωρίς πολιτικά χαρακτηριστικά χυδαίας αντιπαράθεσης, που καμία σχέση δεν έχει με τα πραγματικά προβλήματα και τις διαθέσεις τους.

- Με ένα Διοικητικό Συμβούλιο που συνεδριάζει το πολύ μία φορά το μήνα μακριά από τους φοιτητές και του οποίου τις συνεδριάσεις δεν μπορεί να τις παρακολουθήσει όποιος φοιτητής θέλει, για να διατυπώσει μία πρόταση, ένα αίτημα κλπ.

- Με Τμηματικές Επιτροπές-φαντάσματα, οι οποίες έχουν να λειτουργήσουν πάνω από πέντε χρόνια.

- Με φοιτητές που δε γνωρίζουν το παραμικρό για το σύλλογο και το διοικητικό του συμβούλιο, για τις γενικές συνελεύσεις, τις τμηματικές επιτροπές και οποιαδήποτε άλλη διαδικασία του συλλόγου.

Ερώτημα 1ο:Tο ΜΑΣ και η ΚΝΕ δε φέρουν καμία ευθύνη για την κατάσταση διάλυσης του συλλόγου; Δεν είναι αντιφατικό μία παράταξη να χαρακτηρίζει εκφυλισμένες τις Γενικές Συνελεύσεις, όταν με συνευθύνη αυτής της παράταξης οι Γενικές Συνελεύσεις εκφυλίζονται, γελοιοποιούνται και μετατρέπονται σε αγώνες ρητορικής δεινότητας και σε καταμετρητές ταξικότητας, αγωνιστικότητας και αριστεροσύνης; Δε φέρει ουδεμία ευθύνη το ΜΑΣ για το γεγονός ότι οι Τμηματικές Επιτροπές δε λειτουργούν και ότι δεν πραγματοποιούνται Συνελεύσεις Τμημάτων; Έκανε την παραμικρή προσπάθεια το ΜΑΣ τα τελευταία χρόνια για την ουσιαστική ενεργοποίηση του συλλόγου, των δημοκρατικών του διαδικασιών και των οργάνων του ή μήπως μόνο φέτος παρουσιάζει ο σύλλογος αυτήν την κατάσταση διάλυσης και εκφυλισμού; Σε ποια Γενική Συνέλευση υπερασπίστηκε το ΜΑΣ το ουσιαστικό δικαίωμα κάθε φοιτητή να λέει ελεύθερα και ανεμπόδιστα τη γνώμη του και να παίρνει δημοκρατικά αποφάσεις; Τι ουσιαστικά έχει κάνει το ΜΑΣ για να αλλάξει «τη σημερινή τραγική κατάσταση που έχουν φέρει το σύλλογο οι παρατάξεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που πλειοψηφούν εδώ και χρόνια, με διαδικασίες παρωδία, μπουζούκια και ρουσφέτια, στηρίζοντας και υλοποιώντας τα τερατουργήματα των κυβερνήσεών τους»;

Το ΜΑΣ δεν έχει κάνει επί της ουσίας καμία προσπάθεια για να βελτιωθεί η τραγική κατάσταση του συλλόγου. Αντίθετα, για όλους τους λόγους για τους οποίους ο σύλλογος είναι εκφυλισμένος (και τους οποίους το ΜΑΣ επικαλείται για να διασπάσει το σύλλογο), οι δυνάμεις της ΚΝΕ και του ΜΑΣ φέρουν και αυτές σημαντικό μερίδιο ευθύνης.

Ερώτημα 2ο:Γιατί το ΜΑΣ φτάνει κατευθείαν στη διαπίστωση ότι ο σύλλογος πρέπει να διασπαστεί; Εξάντλησαν οι συνάδελφοι από το ΜΑΣ κάθε προσπάθεια και μέτρο για την ανασυγκρότηση του συλλόγου και απέτυχαν; Μάζεψαν υπογραφές για να πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση και μαζεύτηκαν ελάχιστες; Προσπάθησαν να καλέσουν τμηματικές συνελεύσεις και δεν είχαν μαζικότητα; Γνωστοποίησαν στους φοιτητές της σχολής τις ώρες και τις μέρες που συνεδριάζει το ΔΣ και δεν εμφανίστηκε ούτε ένας φοιτητής για να καταθέσει τα προβλήματά του;

Όχι, όχι, όχι. Το ΜΑΣ και η ΚΝΕ όχι μόνο δεν έχουν κάνει τίποτα από τα παραπάνω, αλλά, προκειμένου να μη λογοδοτήσουν στους φοιτητές για τις ευθύνες που και οι ίδιοι έχουν για την κατάσταση του συλλόγου, υπερπηδούν με μεγάλη ευκολία οποιαδήποτε προσπάθεια που θα μπορούσε να γίνει για την ανασυγκρότηση του ενιαίου συλλόγου και των διαδικασιών του, φτάνοντας στο διακηρυγμένο στόχο τους: Να φτιάξουν ένα σύλλογο-σφραγίδα, ένα σύλλογο για τα μέλη και τους φίλους του ΜΑΣ, ένα σύλλογο μακριά και πέρα από τους φοιτητές και τις πραγματικές τους ανάγκες, φτιαγμένο και ραμμένο στα μέτρα τους, για να μπορούν να τον ελέγχουν.

Ερώτημα 3ο:Γιατί μόνο στο Ιστορικό-Αρχαιολογικό; Αν πράγματι η ΚΝΕ νοιάζεται για τη σημερινή τραγική κατάσταση του συλλόγου, γιατί δεν προτείνει τη δημιουργία «νέων» συλλόγων σε όλα τα τμήματα; Μόνο για την Επιτροπή Αγώνα Ιστορικού-Αρχαιολογικού πρέπει να μπει «τέρμα στον εκφυλισμό»; Οι Επιτροπές Αγώνα στο Φιλολογικό ή στο ΦΠΨ ή σε οποιοδήποτε άλλο τμήμα έχουν διαφορετική γνώμη πάνω στο θέμα της αποσυγκρότησης και της διάλυσης του συλλόγου, δεν αναγνωρίζουν τα ίδια προβλήματα και αν ναι, γιατί δεν παίρνουν παρόμοιες πρωτοβουλίες;

Οι συνάδελφοι από το ΜΑΣ επιλέγουν να διασπάσουν το σύλλογο μόνο στο Ιστορικό-Αρχαιολογικό, επειδή λόγω της αυξημένης εκλογικής τους καταγραφής και της ύπαρξης ενός πιο ισχυρού (σε σχέση με τα άλλα τμήματα) κομματικού δυναμικού, μπορούν να το κάνουν με καλύτερους όρους. Ο στόχος τους δεν είναι να παλέψουν για να αλλάξουν οι συσχετισμοί, για να οργανωθούν οι φοιτητές σε κάθε εξάμηνο, σε κάθε έτος και σε κάθε τμήμα, όπως λένε, αλλά το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να ενισχύσουν το κομματικό τους «μαγαζάκι», αδιαφορώντας πλήρως για την οργάνωση, τη συγκρότηση και την πάλη του φοιτητικού κινήματος.

Εμείς, ως ΠΟΡΕΙΑ, θεωρούμε ότι οι πραγματικά αριστερές, προοδευτικές, δημοκρατικές φωνές πρέπει να αγωνίζονται για το αυτονόητο: Για όργανα του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος δημοκρατικά και αντιγραφειοκρατικά, και όχι όργανα που θα δρουν αποσπασμένα, σε αντίθεση με τις διαθέσεις των φοιτητών-σπουδαστών και σε σύγκρουση με τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων, όπως συχνά γίνεται σήμερα. Για μαζικές, δημοκρατικές Συνελεύσεις στις Σχολές και για την επανενεργοποίηση των εκλεγμένων σ’ αυτές Δ.Σ. Αγωνιζόμαστε υπέρ της ελεύθερης, δημοκρατικής, ανεμπόδιστης πολιτικής και συνδικαλιστικής δράσης όλων των παρατάξεων και φοιτητών, απολύτως ενάντια όμως στις αντιλήψεις εκείνες που οδηγούν σε μετατροπή των συλλόγων σε κομματοκρατούμενα παραρτήματα, υποσκάπτοντας έτσι τη λειτουργία τους, αποδυναμώνοντας, απομαζικοποιώντας, διαλύοντας στην πράξη τους συλλόγους.

Κάθε προσπάθεια διάσπασης του συλλόγου και γενικότερα του «ενιαίου» του φοιτητικού κινήματος, κάθε λογής ηγεμονισμοί και μικροκομματικές σεχταριστικές λογικές θα μας βρουν απέναντί τους, από όπου και αν προέρχονται. Εμείς καλούμε τους φοιτητές να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Τους καλούμε για να παλέψουμε από κοινού για την ανασυγκρότηση του συλλόγου μας, για να γίνει ο σύλλογος και οι διαδικασίες του δική μας υπόθεση. Οι Σύλλογοι, οι Γενικές Συνελεύσεις, αλλά και όλες οι μαζικές, συλλογικές και δημοκρατικές διαδικασίες του φοιτητικού κινήματος δεν είναι υπόθεση μίας ή περισσότερων παρατάξεων, αλλά όλων των φοιτητών. Σαν Πορεία, καλούμε σε αγωνιστική συστράτευση για να γίνει ο σύλλογος μας οργανωμένος και μαζικός, για να γίνουμε σαν φοιτητές μέρος της μαχητικής απάντησης που οφείλει ο ελληνικός λαός στους ντόπιους και τους ξένους δυνάστες του.

  • Όχι στη διάσπαση των συλλόγων και του φοιτητικού κινήματος!

  • Οι σύλλογοι και ο αγώνας στα χέρια των φοιτητών!

  • Φοιτητικό κίνημα οργανωμένο, μαζικό και μαχητικό, στο πλευρό του λαού και της εργατικής τάξης!    

  • Όλοι στον αγώνα για να ανατραπεί η βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική, για Ψωμί, Παιδεία, Ειρήνη, Δημοκρατία, Εθνική Ανεξαρτησία!

Διαβάστε επίσης