Σχόλιο για τη στάση της ΣΣΠ την 17η Νοέμβρη και τους τραμπουκισμούς που ακολούθησαν προς μέλη της Πορείας

Κατηγορία: 

Έχουν περάσει ήδη αρκετές μέρες από την βάρβαρη καταστολή και τις χουντοαπαγορεύσεις στις οποίες επιδόθηκε η κυβέρνησης της ΝΔ στις διαδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα στα Γιάννενα η αστυνομοκρατία και η καταστολή ήταν πρωτόγνωρη και οι πληγές των συλληφθέντων κυριολεκτικά και μεταφορικά δεν έχουν κλείσει και στον αγώνα για να κλείσουν αυτές οι πληγές θα σταθούμε όλοι αλληλέγγυοι.

Για το ιστορικό
Μπροστά στις χουντοαπαγορεύσεις και την εντεινόμενη καταστολή έγιναν τρεις συναντήσεις οργανώσεων και συλλογικοτήτων ώστε να δούμε τα μέτρα που θα πάρουμε για να ξεπεράσουμε την απαγόρευση του εορτασμού του πολυτεχνείου. Σε αυτές τις συναντήσεις η ΣΣΠ αρνήθηκε να παρευρεθεί.
Εκείνη την μέρα από νωρίς το πρωί ΜΑΤ, ΔΙΑΣ, περιπολικά και ασφαλίτες είχαν αποκλείσει το χώρο της αρχικής συγκέντρωσης και ήταν ηλίου φαεινότερο ότι οι φοιτητικές εστίες της Δόμπολης που βρίσκονται εκεί θα ήταν αποκλεισμένες και δεν θα επέτρεπαν σε κανέναν να βγει από κει. Για το λόγο αυτό αποφύγαμε αυτή την επιλογή. Στις συγκεκριμένες συνθήκες απαγόρευσης και παρανομίας που είχαν διαμορφωθεί για την διαδήλωση οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς προχωρήσαμε σε ένα εναλλακτικό σχέδιο Β που είχε αρχικά συζητηθεί, ορίζοντας διαφορετικό τόπο συγκέντρωσης, χάρη στο οποίο έσπασε στην πράξη η φασιστική απαγόρευση και πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση και ολιγόλεπτη
διαδήλωση στο κέντρο της πόλης.

Η ΣΣΠ, η οποία επέλεξε να μην συνεννοηθεί με κανένα, πραγματοποίησε τη συγκέντρωσή στο χώρο των εστιών. Το ίδιο έπραξε και ο σύλλογος εστιακών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ύστερα από πρόταση της ΣΣΠ. Τα γεγονότα της εκτεταμένης αστυνομικής βίας και κρατικής τρομοκρατίας που ακολούθησαν στο συγκεκριμένο χώρο είναι γνωστά και ως Πορεία τα καταγγείλαμε από την πρώτη στιγμή, εκφράζοντας και προσωπικά την αλληλεγγύη μας στους τραυματίες και τους συλληφθέντες.

Οι τραμπουκισμοί

Τις επόμενες μέρες η ΣΣΠ μας εγκάλεσε γιατι δεν ανακοινώσαμε το σχέδιο Β και άσκησε κριτική στις υπόλοιπες δυνάμεις για την απόφαση τους να μεταθέσουν των χώρο της συγκέντρωσης. Και όσο κι αν διαφωνούμε με τη στάση που επέδειξε εκείνη την ημέρα, αναγνωρίζουμε το δημοκρατικό δικαίωμα να προχωρήσει σε αυτήν την κριτική. Όμως, τόσο στην συνέλευση των εστιακών όσο και σε κινητοποίηση της πρυτανείας στην κριτική που ασκήσαμε και εμείς ως Πορεία, αλλά και άλλες δυνάμεις για την λάθος επιλογή και την πολιτική απόφαση να μην συνεννοηθούν με κανέναν, εξαπέλυσαν τραμπούκικη επίθεση προς το μέλος της Πορείας με υβριστικές και απρεπείς εκφράσεις, ενώ δεν δίστασαν να κινηθούν απειλητικά εναντίον του.

Τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν έχουν καμιά σχέση με τη φοιτητικό κίνημα και πολύ περισσότερο με τις ιδέες και τις πρακτικές της αριστεράς, της οποίας τιμητές και υπερασπιστές εμφανίζονται οι συνάδελφοι της ΣΣΠ. Η αντιπαράθεση στα πλαίσια του φοιτητικού κινήματος με όρους πολιτικούς και όχι χουλιγκανισμών και τραμπουκισμών πρέπει να επιδιώκεται, αν μας ενδιαφέρει να πάει μπροστά το κίνημα. Ας αφήσει λοιπόν στην άκρη η ΣΣΠ τόσο τους τραμπουκισμούς, όσο και τα ψέματα και τις συκοφαντίες για το περιεχόμενο της κριτικής που της ασκήσαμε και ας απαντήσει επί του θέματος και χωρίς υπεκφυγές.

Διαβάστε επίσης