Φοιτητική Πορεία: Φασιστική στοχοποίηση του Παντείου στο βωμό της θέσπισης πανεπιστημιακής αστυνομίας

Κατηγορία: 

Μέσω κειμένου που αναρτήθηκε στη σελίδα του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Θ. Τζήμερος στοχοποιεί με πρωτοφανή φασιστικό τρόπο την καθηγήτρια του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Σοφία Βιδάλη, στιγματίζοντάς την για τις ιδέες της και συγκεκριμένα για την αντίθεσή της με το μέτρο της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Μ’ αυτόν τον τρόπο αμφισβητεί ευθέως το αυτονόητο δικαίωμα τόσο της ίδιας όσο και του συνόλου της ακαδημαϊκής κοινότητας στην ελευθερία της γνώμης και της δημόσιας έκφρασης.

Ο Θάνος Τζήμερος, στοχοποιεί ανερυθρίαστα το Πάντειο Πανεπιστήμιο ως μια «σφηκοφωλιά αριστερίλας» και κατηγορεί τους καθηγητές και φοιτητές του Παντείου που σύμφωνα με τον ίδιο «…μολύνουν τους νέους με το τοξικό προϊόν της υποκουλτούρας […] επεκτείνουν τη γάγγραινα της αριστερίλας». Φυσικά για αυτή τη «γάγγραινα» για την οποία ανησυχεί ο εν λόγω κύριος και το συνάφι του, υπήρξαν στη χώρα μας σε άλλες, δυστυχώς όχι τόσο μακρινές εποχές, πολύ συγκεκριμένα «σανατόρια», τα λέγαν Μακρόνησο, Γυάρο, Ικαρία, Ανάφη, Άη Στράτη, και «φιλοξένησαν» δεκάδες χιλιάδες αριστερούς καθηγητές και φοιτητές σε περιόδους όπου υπήρχε πράγματι παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων και της κρατικής ασφάλειας στα πανεπιστήμια. Ας αναφέρουμε ενδεικτικά ως τέτοιες περιόδους τη Δικτατορία του Μεταξά, την Κατοχή και τη Χούντα των Συνταγματαρχών. Οι φοιτήτριες και φοιτητές του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, «περήφανες σφήκες και μέλισσες», αποζημίωσαν με το παραπάνω τον Θ. Τζήμερο και τις φασιστικές του διαθέσεις με κείμενο που ανήρτησαν στο διαδίκτυο. Η απουσία του Συλλόγου Φοιτητών Παντείου, με ευθύνη των παρατάξεων που συγκροτούν το Διοικητικό Συμβούλιο, είναι δυστυχώς για ακόμη μια φορά εκκωφαντική.

Γνωρίζουμε πως τα νεοφιλελεύθερα ιδανικά του τζημερισμού δεν συνάδουν με οτιδήποτε δημόσιο και δωρεάν, αναμφίβολα όμως ο Τζήμερος θα έπρεπε να ζητήσει το λιγότερο κάποια ανταμοιβή από την Κυβέρνηση για τις “υπηρεσίες” του. Για να ξεστομίζει δηλαδή απροκάλυπτα αυτά που το Υπουργείο κι η Κυβέρνηση μπορούν προς το παρόν μονάχα να σκέφτονται: ότι δηλαδή η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν έχει ως στόχο το εμπόριο ναρκωτικών, τα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης ή τις ληστείες, αλλά την εδραίωση μιας άκρας του τάφου σιωπής στα τριτοβάθμια ιδρύματα, την ποινικοποίηση κάθε σκέψης και πρακτικής που παραπέμπει σε συλλογικότητα, οργάνωση και αγώνα απέναντι στα μέτρα που χτυπούν το δικαίωμα στη δημόσια-δωρεάν παιδεία, όπως οι διαγραφές φοιτητών, τα όρια σπουδών, η ελάχιστη βάση εισαγωγής και η εξίσωση των πτυχίων.

Την παραληρηματική χορωδία σπίλωσης του Παντείου συμπληρώνουν πλειάδα δημοσιευμάτων (Athens Voice, in.gr, protagon, Τα Νέα, Η Καθημερινή) στα οποία γίνεται λόγος για «τρομοκράτηση κάθε μη αριστερής άποψης» και «εγκληματικές ομάδες της άκρας αριστεράς». Αν λάβουμε υπόψη ότι τόσο ο Τζήμερος όσο και ο Μάνος Βουλαρινός, ένας εκ των αρθρογράφων των εν λόγω πονημάτων, δεν έχουν βγάλει φυσικά δημόσιο πανεπιστήμιο, μπορούμε να εκτιμήσουμε και το βαθμό στον οποίο ανταποκρίνονται αυτά τα άρθρα στην πραγματικότητα. Ο δε τελευταίος, σύμφωνα με το σύντομο βιογραφικό του, είχε περάσει μάλιστα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, το οποίο όμως παράτησε. Αιώνιος φοιτητής θα έλεγαν κάποιοι κακοπροαίρετοι…

Μέσω πλειάδας αναφορών στην πολυπόθητη «αυτοχρηματοδότηση» των τριτοβάθμιων ιδρυμάτων, τα παραπάνω μέσα παραδέχονται πως η πανεπιστημιακή αστυνομία έρχεται να επιβάλλει ένα πολύ συγκεκριμένο είδος νομιμότητας, τη νομιμότητα της ιδιωτικοποίησης και της υποχρηματοδότησης. «Αυτοχρηματοδότηση», επειδή σύμφωνα με τα παραπάνω ιδεολογήματα «…οι φορολογούμενοι μπορεί κάποια στιγμή να κουραστούν να χρηματοδοτούν λέσχες ελεύθερης διακίνησης τραμπουκισμών». Προς το παρόν οι φορολογούμενοι έχουν κουραστεί να πληρώνουν δεκάδες εκατομμύρια για περισσότερη αστυνομία όταν εν μέσω πανδημίας δεν υπάρχουν γιατροί και νοσοκομεία, έχουν κουραστεί να δίνουν εκατοντάδες εκατομμύρια στα ΜΜΕ ώστε να μπορεί η κάθε καλοπληρωμένη εφημερίδα να βάφει το άσπρο-μαύρο, έχουν κουραστεί να χρηματοδοτούν κόμματα τα οποία εξαγγέλλουν το «τέλος των μνημονίων» ενώ εφαρμόζουν λιτότητα και καταστολή. Τα δημόσια πανεπιστήμια άλλωστε οι φορολογούμενοι τα πληρώνουν κατά 80% λιγότερο απ’ ότι πριν μια δεκαετία, γιατί τέτοιου ύψους είναι η μείωση που έχει γίνει στη χρηματοδότηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων.

Ως Φοιτητική Πορεία Παντείου υπερασπιζόμαστε το αδιαπραγμάτευτο και αναφαίρετο δημοκρατικό δικαίωμα οποιουδήποτε στην ελεύθερη έκφραση γνώμης, το δικαίωμα στην πολιτικοποίηση και την ανεμπόδιστη ακαδημαϊκή έρευνα. Γι’ αυτούς και χίλιους ακόμα λόγους στεκόμαστε απέναντι στις φασιστικές επιθέσεις του Θ. Τζήμερου, απέναντι στην εκστρατεία λασπολόγησης που έχουν εξαπολύσει οι φυλλάδες της δεξιάς, στεκόμαστε απέναντι στην κυβέρνηση του αυταρχισμού και την πανεπιστημιακή της αστυνομία.

ΟΧΙ ΣΤΗN ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΥΛΟ

Διαβάστε επίσης