Κάτω από άθλιες συνθήκες στοιβάζονται οι πρόσφυγες στο Ελληνικό

Μετά από μια περιπλάνηση μερικών ημερών η κυβέρνηση αποφάσισε να εγκαταστήσει τελικά τους μετανάστες που δεν κατάφεραν να ταξιδέψουν προς τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης, στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις του Ελληνικού. Αυτή φαίνεται ότι είναι η τελική αλλά και ταυτόχρονα προσωρινή απόφαση της κυβέρνησης, η οποία αντιμετωπίζει με φανερή αμηχανία το συνεχώς ογκούμενο μεταναστευτικό ρεύμα, αλλά και ταυτόχρονα τις απαιτήσεις των κεντροευρωπαϊκών χωρών της Ε.Ε.

Αρχικά οι μετανάστες μεταφέρθηκαν κατά κύριο λόγο στις εγκαταστάσεις του Ταε Κβον Ντο στο Παλαιό Φάληρο. Όμως ο χώρος αυτός έπρεπε να παραδοθεί στις αθλητικές αρχές για τη διεξαγωγή αγώνων και έπρεπε να βρεθεί άλλος χώρος για τη μετεγκατάσταση των χιλιάδων μεταναστών. Η μεταφορά των χιλιάδων αυτών ξεριζωμένων, δημιούργησε αντιδράσεις από εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης των δήμων της παραλιακής ζώνης της Αθήνας. Συγκεκριμένα οι δήμαρχοι Π. Φαλήρου, Αλίμου, Αργυρούπολης- Ελληνικού και Γλυφάδας, έστειλαν κοινή επιστολή στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής με την οποία διαμαρτύρονταν για την εγκατάσταση των μεταναστών στην περιοχή του παραλιακού μετώπου. Στην επιστολή τους οι παραπάνω δήμαρχοι εξέφραζαν φυσικά την αμέριστη συμπαράστασή τους στους μετανάστες, αλλά ταυτόχρονα ζητούσαν να μεταφερθούν αλλού.

Με λίγα λόγια το μόνο πους τους ενδιέφερε ήταν να απαλλαγούν οι ίδιοι απ’ το πρόβλημα και φυσικά τα δάκρυά τους για τους ανθρώπους ήταν απλά κροκοδείλια. Αυτό έγινε ακόμα πιο φανερό όταν έγινε η μεταφορά τους απ’ το Π. Φάληρο και ο δήμαρχος της περιοχής Χατζηδάκης έμεινε ικανοποιημένος για την εξέλιξη αυτή, αδειάζοντας στην πραγματικότητα τους άλλους δημάρχους της περιοχής. Απ’ τη μεριά τώρα της κυβέρνησης φαίνεται ότι έχει ληφθεί η απόφαση για τη χρήση του χώρου του παλιού αεροδρομίου του Ελληνικού για την προσωρινή εγκατάσταση των προσφύγων που θα χαρακτηρίζονται παράνομοι μέχρι να απελαθούν με οποιονδήποτε τρόπο. Αυτό έγινε γνωστό απ’ το γεγονός ότι εδώ και αρκετές μέρες γίνονται στην περιοχή διάφορες εργασίες, όπως έργα της ΕΥΔΑΠ για την εγκατάσταση παροχής ύδρευσης- αποχέτευσης αλλά και από το γεγονός ότι ο χώρος είναι ιδιαίτερα εκτεταμένος και δεν έχει άμεση επαφή με κατοικημένες περιοχές των γύρω δήμων.

Την αντίθεσή της έκφρασε επίσης και η ΚΕΔΕ ( Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας), κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν έχει συγκεκριμένο σχέδιο αντιμετώπισης της κατάστασης και ότι η μεταφορά τους στο Ελληνικό θα χτυπήσει την ανάπτυξη(!), αποδεχόμενοι ουσιαστικά τα σχέδια της κυβέρνησης και των δανειστών στο ξεπούλημα του Ελληνικού όπως απαιτούν οι δανειστές αλλά και η κυβέρνηση μέσα απ’ τα σχέδια του ΤΑΙΠΕΔ. Έτσι αποκαλύφθηκε επίσης ότι οι δήθεν διαμαρτυρίες των δημοτικών «αρχόντων» για το ξεπούλημα του παραλιακού μετώπου ήταν προσχηματικές, αφού η ιδιωτικοποίηση- ξεπούλημα που έχει ήδη αποφασισθεί, τώρα ονομάζεται ανάπτυξη απ’ τους ίδιους τους δημάρχους.
  

Απ’ όλα αυτά εκείνο που είναι καθαρό είναι ότι όλοι αυτοί οι ξεριζωμένοι και εξαθλιωμένοι άνθρωποι θα συνεχίζουν να ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες, αφού και οι υποτιθέμενες εγκαταστάσεις που προετοιμάζει η κυβέρνηση δεν διαφέρουν σε τίποτε από στρατόπεδο συγκέντρωσης, αφού δεκάδες ίσως και εκατοντάδες άνθρωποι θα στοιβάζονται μέσα σε θαλάμους γεμάτους ράντζα με ελλιπείς έως ανύπαρκτες υποδομές για τις στοιχειώδεις ανάγκες τους. 

Διαβάστε επίσης